Aminosavval a drogfüggőség ellen

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Egy új kutatás eredményei alapján kiderült, hogy az N-acetilcisztein (NAC) nevű aminosav sikeresen visszafordít olyan, az agyi idegpályákon végbement változásokat, amelyeket a kokainfüggőséggel lehet kapcsolatba hozni. Ez a folyamat pedig, úgy tűnik, csökkenti a visszaesés lehetőségét is.

Az eredményeket a Dél-Karolinai Egyetem Orvostudományi Karának munkatársai a Neuroscience 2009 szakmai fórumon hozták nyilvánosságra. A vizsgálatok eredményeit úgy kommentálták, az adatok arra utalnak, hogy ígéretes terápiás megoldást lehet kidolgozni a kokainfüggőség kezelésére, amelyre egyelőre semmilyen megbízható kezelés nem áll az orvosok és betegeik rendelkezésére. 

A kokain erős függőséget kiváltó kábítószer, és egyik legveszélyesebb tulajdonsága, hogy a leszokást nagymértékben nehezíti, hogy a szerrel élők nagyon nagy gyakorisággal esnek vissza. A kutatóknak azonban most modern képalkotó eljárásokkal sikerült megállapítani, mi történik az agyban, amikor a függők olyan ingereket észlelnek, amelyek a drog iránti vágyakozás folyamatát beindítják - és így végül ismételt kábítószer-használathoz, visszaeséshez vezetnek.

A folyamat hátterében az agy jutalmazó- és kognitív központjait behálózó és szabályozó pályák közötti egyensúly megbomlása áll, ezt a kibillent egyensúlyt idézi elő a pszichoaktív drogok rendszeres használata. Az egyik, a folyamatban érintett pálya a glutamát neurotranszmitter közvetítését végzi. A kutatás során a szakembereknek sikerült visszaállítani az N-acetilcisztein segítségével ennek a pályának a helyes működését kokainfüggő kísérleti patkányokban. Az eredmények pedig azért igazán ígéretesek, mivel az így leszoktatott állatok később akkor sem vágytak a drog után, ha olyan ingereknek tették ki őket, amelyek korábban ismételt drogfogyasztásra ösztökélték őket.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag