Alapítvány a fő kórház-építtető

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  weborvos.hu

Nagyrészt a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány finanszírozza az építkezést.
Összesen 936 millió forintba kerül a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház "G"épületének újjáépítése, amiből 720 millió forintot az intézményt támogató alapítvány áll. Az új épület alapkövét ma Demszky Gábor főpolgármester helyezte el, aki az ünnepségen hangsúlyozta: a Heim Pál kórház beruházásában 216 millió forinttal résztvevő fővárosi önkormányzat az építkezés finanszírozásában kisebbségben van, a nagyobb részt a megvalósulást segítő alapítvány adja.
Smrcz Ervin , a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke megerősítette, hogy ismeretei szerint alapítvány még nem tudott ilyen nagymértékű kórházi építkezést finanszírozni. Ez a teljesítmény azonban nem az alapítványnak, hanem a munkáját támogató több ezer cégnek - köztük a Fővárosi Gázművek Rt.-nek - és magánembereknek köszönhető - mondta. A kuratóriumi elnök már azt is jelezte, hogy később az alapítvány szeretne a kórház más részeinek, elsőként "B" épület rekonstrukciójában részt vállalni.
A Weborvos érdeklődésére Smrcz Ervin azt mondta, hogy a "G" épület építéséhez szükséges pénz már az alapítvány rendelkezésére áll, ám berendezéséhez további támogatókat keresnek. Demszky Gábor hozzáfűzte: ehhez még rendelkezésre áll egy év.
A főpolgármester az alapkőletétel után kijelentette: az új épületet szeretné az építőktől decemberben átvenni, jövő januárban pedig átadni rendeltetésének.
A kórház tájékoztatása szerint az életveszélyesnek nyilvánított és üresen álló "G" épületet lebontották. Ennek helyébe épül az új 80 ágyas, elsősorban belgyógyászati - gasztroenterológiai és nephrológiai - osztályoknak helyet adó részleg. Az épület 5 szintes lesz, 956 négyzetméteres alapterülettel. A pince szinten helyezik el a személyzet öltözőit, a raktárakat és a gépészethez kapcsolódó helyiségek egy részét. A földszinten minden ide kerülő szakág számára ambuláns rendelőt alakítanak ki, és itt helyezik el az alváslaboratóriumot, valamint az endoszkópiás laboratóriumot.
Az emeleteken a betegszobák egységesen két ágyasak lesznek, kivéve a kétszer egyágyas elkülönítőt, amely a fertőzésgyanús esetekre készül. A szülők a kiságyak mellett fekhellyé alakítható székeket kapnak.
A csecsemő szobákhoz nem lesz fürdőszoba, a betegek szülei egy közös fürdőt, wc-t használhatnak. A szobákban viszont egyedi beépített bútorokat helyeznek el, melyekben kézmosó és fürdetőkád is lesz.
A nagyobb gyerekek szobáiban közös játszóterületet is kialakítanak. Az ágyak mögé szintén beépített bútorokat helyeznek el. Ezekhez a szobákhoz zuhanyzóval és wc-vel felszerelt fürdőszobák is tartoznak.
A tetőtérben a személyzeti helyiségek, oktatási centrum, a kórházban gyógyuló gyermekek tanterme, tormaterme kap helyet.
Az épületet a gyermekkórház várhatóan 2009 januárjában veheti használatba.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag