Ágynak dőlt már a fél ország

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Magyar Orvosi Kamara

Az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központjába beérkezett vizsgálati anyagok azonosításakor tizennégyféle vírust mutattak ki, közülük tizenkettő az influenza A- és kettő az influenza B-kórokozó volt. Országos szinten az elmúlt két hétben az esetek megkétszereződését tapasztalták.
Közepes intenzitású, de az egész országot érinti az influenzajárvány. Falus Ferenc országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint az év második hetében az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a duplájára emelkedett az előző héthez viszonyítva. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosoktól beérkezett jelentések alapján január második hetében harmincezer beteg fordult orvoshoz influenzás panaszokkal.
Az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központjába beérkezett vizsgálati anyagok azonosításakor tizennégyféle vírust mutattak ki, közülük tizenkettő az influenza A- és kettő az influenza B-kórokozó volt. Országos szinten az elmúlt két hétben az esetek megkétszereződését tapasztalták. A központ adatai alapján a korábbi hetekben nem érintett dél-alföldi és észak-magyarországi régiókban megháromszorozódott a betegek száma. A három dunántúli régióban két és félszer annyian, a közép-magyarországi és az észak-alföldi régióban pedig másfélszer többen betegedtek meg. Az ország hét közigazgatási régiójából ötben az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága átlépte a járványos küszöböt, ami azt jelenti, hogy százezer lakosból kétszáznál is többen fertőződtek meg a vírussal. Pest megyében is sokszorosára ugrott a megbetegedések száma, a növekedés üteme heti összehasonlításban vizsgálva 86 százalékos.
Az elmúlt napokban hetvenezren keresték fel orvosukat influenzás panasszal. Mivel igen gyors növekedésről van szó, azt lehet mondani, hogy a járvány már eléri a mérsékelt aktivitási szintet. Pest megyében a legtöbben Dabas körzetében, a legkevesebben pedig Gödöllő térségében fordultak orvoshoz. A megyékben egyébként eltérő a lakosság érintettsége, de általános jelenség, hogy az influenza főleg a gyermekeket és a fiatal felnőtteket gyötri. A ragály terjedése miatt a visszavonásig látogatási tilalmat rendelt el a dél-alföldi regionális tiszti főorvos a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház-rendelőintézet, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht., a Dr. Bugyi István Kórház, valamint a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház fekvőbeteg-ellátó osztályain. A közép-dunántúli régióban Komárom-Esztergom és Fejér megye valamennyi kórházát, Veszprém megyében pedig az ajkai és a veszprémi, a várpalotai, a zirci kistérségi ÁNTSZ-intézetek területén működő kórházakat érinti a látogatási tilalom. A dél-dunántúli régióban a Tolna megyei önkormányzat Balassa János Kórház szülészeti és újszülött osztályain van érvényben látogatási tilalom.
A rendelkezésre álló 1,3 millió, influenza elleni ingyenes oltóanyag - amelyet idősek és krónikus betegek kaphatnak - hetvenöt százaléka már elfogyott. A járványt a Salamon-szigeten először 2006-ban izolált H1N1 vírusfajta okozza. Szakértők szerint még nem késő beoltatnia magát annak, aki ezt eddig elmulasztotta, mivel az szezon még két-három hónapig is eltarthat. A patikák 94 0-1 041 forintért árulják a vakcinát, a beadásáért legfeljebb ugyanennyit kérhet a háziorvos.
Fő a nyugalom
Az egész Európában terjedő vírus hirtelen felszökő magas lázat, levertséget okoz. Gyakran fordul elő száraz köhögés és nyálkahártya-gyulladás is. Mivel elsősorban légúton terjed, ajánlatos kerülni azokat a zárt helyeket, ahol sokan tartózkodnak. Betegség esetén javasolt néhány napot otthon, ágynyugalomban tölteni, sok C-vitamint, gyümölcsöt és folyadékot fogyasztani.
(2008.01.18. 11:45)
MH-összeállítás - Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag