Aggasztó méreteket ölt az illegális gyógyszerek forgalma

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HVG.hu

Az internet, de a posta is nagyon megkönnyíti az illegális, vagy hamisított gyógyszerek kereskedelmét, illetve nagyon megnehezítik ugyanezek ellenőrzését - mondta Topolánszky Ákos, a Magyar ENSZ Társaság kábítószer-bizottságának vezetője a jelentés ismertetésekor.
A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a receptköteles gyógyszerekkel való visszaélés mérete meghaladja az illegális drogfogyasztásét. "A társadalmi együttműködésre egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mert az ellenőrzés önmagában nem segít " - tette hozzá.
Újhelyi Gabriella, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara Ipari Tagozatának vezetője szerint Magyarország "oázisnak" számít az illegális, vagy hamis gyógyszerek terjesztésének és felhasználásának területén, hiszen "itt szinte nincs is gyógyszerhamisítás." Hozzátette, hogy a nagyobb piac, illetve a magasabb haszon motiválja általában az ilyen szerekkel foglalkozókat, Magyarországot ezek hiánya miatt kerülhetik el.
A jelentésből kiderül, egyre nagyobb problémát okoz az amfetamin-típusú fogyasztószerek terjedése, annak ellenére, hogy ezek használata halálos is lehet. Ezért az INCB kezdeményezi, hogy a kormányok az anorektikumok (fogyasztószerek) használatát csak gyógyászati célokra való felhasználásra korlátozzák. A jelentés az európai droghasználatról megállapította, hogy a marihuána használata kiemelkedő a térségben, de aggasztó mértékben nőtt a kokain használat is. Ráadásul a kokain-függők kezelése nagyon problémás, mivel a szer súlyos függőséget okoz.
Afganisztánban, ahol a gazdaság egyharmada épül a ópiummák termesztésre, a 2006-os év rekordtermést hozott. Ráadásul az ottani problémát nem lehet úgynevezett fejlesztési politikával (amikor pénzt ajánlanak fel arra, hogy a termelők valami más növénnyel foglalkozzanak), mert a korrupció aláássa az ilyen kezdeményezéseket.
Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési szervének tevékenységét kritizáló tanulmányra hívta fel a figyelmet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szerdai közleményében. ,Dénes Balázs elnök közleménye szerint szervezete csatlakozik az Open Society Institute és a Kanadai HIV/AIDS Jogi Hálózat által publikált tanulmányhoz, amely  fő megállapításai között szerepel, hogy a bizottság tudatosan ellentmond az egyéb ENSZ szervezetek HIV/AIDS ellenes ajánlásainak és jelentései dicsérik azokat a kormányokat, amelyek megsértik az emberi jogokat.
Ugyancsak kritikaként fogalmazza meg a publikáció, hogy a bizottság a drogkontroll-politikát előnyben részesíti az egészségüggyel szemben, az új, tudományosan megalapozott módszereket elítéli és nem támogatja, valamint, hogy a bizottság nélkülözi a szakértelmet a nemzetközi jog és a HIV-politika területén, mégis vádakat hangoztat az ártalomcsökkentéssel szemben.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag