Adomány a miskolci gyermekegészségügyi centrumnak

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  weborvos.hu

A Kórház gazdasági helyzete nem tette lehetővé a nyolcvanmillió forint értékű fejlesztést.
A tíz éves Gyermekrák Alapítvány jubileumi, karácsonyi adományozás-sorozata keretében ma a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekegészségügyi Központja, valamint az Idegsebészeti Osztály veheti át a várva várt új, a XXI. század igényeinek mindenben megfelelő készülékeket: a foszforlemezes kiolvasó, digitalizáló archiváló röntgenkészüléket és tartozékait, továbbá a nagy felbontóképességű, színes, intraoperatív UH készüléket.
A Kórház gazdasági helyzete nem tette lehetővé a nyolcvanmillió forint értékű fejlesztést e két, egymással szoros kapcsolatban álló területen, pedig a jelenleg 358 ággyal működő Gyermekegészségügyi Központ az ország legnagyobb gyermekegészségügyi intézménye, éves szinten 23.000 gyermeket lát el.
A Központon belül kiemelt osztályként működik a Gyermek Onkohaematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztály, ahol a leukémiás, illetve nyirokrendszeri daganatos kis betegeket vizsgálják és kezelik, továbbá számos esetben végeznek csontvelő-transzplantációt is. A Gyermeksebészeti Osztály a ritkábban előforduló tumorok kezelésére is felkészült, így a gyermek tumorokat mind műtéti, mind sugár-terápiával tudják kezelni.
A daganatos gyermekek sikeres ellátását segíti elő a Gyermekegészségügyi Központ Gyermekradiológiai Osztályának digitalizálása. Az Osztály a Központ valamennyi beteg gyermekét ellátja, de CT és MR vizsgálatok tekintetében országos jellegű feladatokat is végez.
Az új foszforlemezes kiolvasó, digitalizáló, archiváló röntgenkészülék a korábban használt rendszernél lényegesen hatékonyabb, a gyermekeket ért sugárdózist jelentős mértékben csökkenti, míg a hagyományos eljárásnál lényegesen jobb képet produkálva, a képminőséget javítja. Használatával a képek és leletek archiválása biztosított, az elkészült képek továbbítása is egyszerűen megoldható. Segítségével az orvosok könnyen végezhetnek egymással konzultációt. A készülékkel a filmigény-csökkentés révén nemcsak gazdaságilag jelentős megtakarítás érhető el, de a környezetveszélyes előhívó, fixáló vegyszerek mellőzhetők, így a környezetvédő hatása sem elhanyagolható.
A gyermek tumoros betegek ellátásának egyik legnehezebb feladatát oldja meg a Kórháznak nyújtott másik adomány: az Idegsebészeti Osztály által kért neurológiai intraoperatív UH készülék.
Az Osztály több mint kétmillió lakos idegsebészeti ellátásával regionális-országos feladatokat lát el. Évente 25-30 daganatos gyermeknél végeznek műtétet, melyek során ma már elengedhetetlen követelmény, hogy az ép szövetek ne károsodjanak, de a daganatos, illetve sérült szövetek teljes egésze eltávolításra kerüljön. Az idegsebészetben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az intraoperatív, UH vezérelt beavatkozások. Az új készülék az egész műtét folyamán valós idejű képet ad az orvosnak, ezzel elősegíti a daganateltávolítás teljességének ellenőrzését, így rendkívül sok szövődménytől, műtéti idegrendszeri károsodástól kíméli meg a betegeket, mind az agy, mind a gerincvelő vonatkozásában.
Az átadott intraoperatív UH készülék a fejlődési rendellenességek, a gerinccsatorna rendellenességek sebészetében, a csecsemőkori vérzések leszívásában, traumás agysérülteknél is rendkívül hasznos segítséget nyújt; továbbá gyakorlatilag a teljes diagnosztikai igényben felhasználható.
A csúcstechnológiát képviselő, Magyarországon egyedülálló felszereltségű készülékeket a Gyermekrák Alapítvány a személyi jövedelemadó egy százalékos felajánlásokból összegyűlt pénzből tudta megvásárolni. Az Alapítvány a jubileumi karácsonyi adományozása során még egy készülékvásárlási kérést teljesít: a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Gyermeksebészeti Osztálya számára ad át egy húszmillió forint értékű, thoracalis endoscop rendszert.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag