A véradás ABC-je

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A magyar vérellátórendszerben gyakorlatilag el lehet végezni minden fertőző betegséget kiszűrő vizsgálatot. Amennyiben új fertőzés veszélye merül föl, a modern technológiák segítségével szinte napok alatt be lehet vezetni újabb ellenőrző vizsgálatokat.

A vérrel átvihető betegségek, laborvizsgálatok

A magyar vérellátórendszerben gyakorlatilag el lehet végezni minden fertőző betegséget kiszűrő vizsgálatot. Amennyiben új fertőzés veszélye merül föl, a modern technológiák segítségével szinte napok alatt be lehet vezetni újabb ellenőrző vizsgálatokat.
A levett vérből többek között a következő vizsgálatokat végzik el: vércsoport-meghatározást, vírus- ill. ellenanyag-kimutatás fertőző májgyulladás és AIDS kimutatására. Sor kerül továbbá az esetleges szifilisz-fertőzés igazolására szolgáló Lues szűrésre - régen Wassermann vizsgálat volt a neve -, és a májműködést ellenőrző vizsgálatra /GPT/. Plazmát adóknál a vérfehérje mennyiségét is mérik. Ezen felül további vizsgálatok is készülnek arra nézve, hogy a vért kapó beteg szempontjából is teljesen megfelel-e, azaz kompatíbilis-e a donorvér.
A véradás előtt elvégzett hemoglobin mérés és az esetenként végzett vizelet és vérsejtsüllyedés vizsgálat eredményét azonnal ki lehet adni. Ha a véradó a vírus-ellenanyag vizsgálatról is vár eredményt, ezt a véradás előtt meg kell beszélni a vizsgáló orvossal.
A vizsgálatok időigényesek, ezért a leletet csak a véradás után egy-két nappal tudják postázni, de személyesen is át lehet venni.

Hogy mindig legyen elég vér...

A levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények, vérlemezke-koncentrátum készülnek. Ezen belül a plazmából albumin oldat, immunglobulin oldatok, TETIG - speciális anti-tetanusz immunglobulin injekció, véralvadási betegségek kezelésére faktor VIII és faktor IX készül.
A véradótól levett vér csupán 5 hétig használható fel átömlesztésre. Ez időn túl a vér alkatrészei károsodnak, hatásukat vesztik. A vérből készült véralkatrész-koncentrátumok egy része (vérlemezke, fehérvérsejt) csak 1-2 napig, más, pl. fagyasztott készítmények 1 évig is felhasználhatók, mert különleges eljárással jól tárolhatókká válnak. Vannak olyan vérkészítmények, melyek csak a frissen vett vérből állíthatók elő. Ilyen pl. a vérzékeny betegek kezeléséhez nélkülözhetetlen alvadási anyag koncentrátuma vagy a vérlemezke.
A véradóra mindig szükség van, hogy minden nap lehessen gyógyítani. Mivel a nagyobb ünnepek alatt általában kevesebb véradó jelentkezik, és a véradás is szünetel, ilyenkor nagyobb szükség lehet a véradásra. Különösen fontos, hogy a nyaralások idején, az augusztus huszadikai, rendszerint hosszabb hétvége után vagy év vége felé, közvetlenül a karácsonyi ünnepeket követően, ill. a két ünnep között is legyen elég véradó.

Bővebben a plazmaferezisről

A plazmaferezis a véradás egyik formája. Előnye, hogy a véradó csak plazmát ad, a vérsejteket visszakapja. A plazma a keringő vér folyékony része, amely sok, igen értékes anyagot, vérfehérjét, véralvadási és védőanyagot tartalmaz.
A plazmaferezis úgy történik, hogy a szokásos módon levett vérből kiemelik a plazmát, és a vérsejteket ugyanazon tűn keresztül, amelyen át a vérvétel is történt, visszajuttatják a szervezetbe. A vérplazmát a szervezet 1-2 órán belül, tehát rendkívül gyorsan pótolja, és mivel nem jelent számára nagy megterhelést, a plazmaferezis akár havonta is ismételhető. A vért olyan oldatba veszik, melyben épségét megőrzi, ezért változatlanul kapja vissza azokat a véradó.
Az eljárás a szokásos véradásnál több időt, mintegy másfél órát vesz igénybe. Felkészülni ugyanúgy kell rá, mint a véradásra: nem éhgyomorra, hanem sok folyadékot, rendes étkezést követően kell elindulni. Alkoholt itt sem szabad fogyasztani.
A plazmaferezis kizárólag intézetben, vagyis a vértranszfúziós állomáson végezhető, ahol a plazma elválasztásához megfelelően steril körülmények vannak. A plazmaferezisre is ugyanazok a személyek alkalmasak, mint a véradásra, tehát azok jelentkezését várják, aki már adtak vért. A vértranszfúziós állomáson kitöltött jelentkezési lap leadását követően az adott állomás fogja behívni a jelentkezőt.
A véradónak a munka törvénykönyve rendelkezései értelmében a vértranszfúziós állomás igazolása alapján a véradással eltöltött időre ún. távolléti díj jár, mely az átlagkeresetnek megfelelő összeg.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31956

Orvos válaszol
Aktuális
Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikumok

Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikus baktériumok nélkül nincs egészséges ember

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +33 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a gyengén felhős, napos időben gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag