A szájápolás kulcsfontosságú a szervátültetés sikerében

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

transzplantáció, szervátültetés

A tanulmányok egymás után mutatnak rá a szájhigiéné és az általános egészségi állapot közti kapcsolatra.

A szervátültetésre váró több ezer amerikai számára kritikus a gyulladásmentes, egészséges szájüreg a műtét sikeréhez és speciális fogorvosi kezelésre szorulnak. Az áprilisi Szervdonor Hónap keretében a Dél-Karolinai Egyetem fogorvosi kara szeretné felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a szájüreg egészségi állapota mind a donor, mind az átültetésre váró beteg esetében.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint az Egyesült Államokban évente több, mint 25 000 szervátültetést végeznek, többek közt szív-, vese-, máj-, bél- és hasnyálmirigy-átültetést. A betegeket számtalan gyógyszer segítségével készítik fel a beavatkozásra. "A transzplantált betegek új lehetőséget kapnak az életre, de ezzel együtt egész életükben gyógyszereket kell szedniük, mely újabb komplikációk felmerülésével járhat" - mondta Dr. Hessam Nowarzi, a Fejlett Periodontika program igazgatója.

Az immunszupresszánsok, mint amilyen a cyclosporine, a prednisone és az azathioprin azért szükségesek, hogy megelőzzék a beültetett szerv kilökődését. Ezek a szerek szájszárazságot is okozhatnak, mely remek táptalaja a fertőzéseknek. "A kutatásunk kimutatta, hogy a súlyos komplikációkat gyakran vírusfertőzések okozzák" - mondta Nowrazi. "A stressz, az immunszupresszánsok, vagy az immunrendszer nem megfelelő működése aktiválhatja a vírusfertőzést, mely károsíthatja a szervet."
Hozzátette azt is, hogy a humán cytomegália vírus speciálisan erre a területre jellemző.

A szervek működési zavara nincs tekintettel az életkorra és a származásra. Mégis, a gyermekek esetében egészen más nehézségekkel kell szembenézni, mint a felnőtteknél. A Los Angeles Gyermekkórházban orvosok és fogorvosok egy külön csoportja felel a kritikus állapotú gyermekek kezeléséért. A szájüreg egészségi állapota elengedhetetlen, ha meg akarják menteni a nagybeteg gyerekek életét. "Kezeltünk már hat hónapos csecsemőket is veleszületett szívrendellenességgel, illetve vese- és májelégtelenséggel, most pedig szervátültetésre várnak" - mondta José Polido, a USC fogorvosi karáról, aki a Gyermekkórház fogászatát is vezeti.

A szisztémás problémák befolyásolhatják a fogak fejlődését. A gyermek életkorától függően károsíthatják a tejfogakat és a maradandó fogakat is. Polio elmondása szerint mindkét esetben előfordulhat, hogy nem épül fel megfelelően a fogszerkezet és a fogzománc. "A kórházi kezelés során látjuk, hogy a fogaik nem fejlődtek ki rendesen, sok a szuvas foguk, és szervátültetésre várnak ebben az állapotban." Hozzátette, hogy a műtét utáni kilökődést gátló kezelés tovább ronthat a helyzeten, mert az immunrendszer elnyomása miatt fertőzések léphetnek fel, mint például herpesz. Habár az ínybetegségek sokkal gyakoribbak a felnőtteknél, nagyon súlyos formában jelentkezhetnek a mesterségesen legyengített immunrendszerű gyermekek esetében is.

A felnőttek kezelése során a fogorvos az ínybetegségek megfékezésére törekszik. Gyermekeknél előfordulhat, hogy sokkal agresszívebb megközelítésre van szükség, például kihúzzák a tejfogakat, hogy kontrollálhassák a fertőzés terjedését és a maradandó fogak károsodását. Alapjában véve a megelőzés a kulcsa a sikeres transzplantációnak.

Animáció: HáziPatika.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag