A pneumococcus is alkalmazkodik

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) antibiotikumok és vakcinák elleni "evolúciós hadviselésének" titkait derítették ki brit és amerikai kutatók.

Tüdőgyulladás

Tüdőgyulladás
A Streptococcus pneumoniae egy sor súlyos megbetegedést, így tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, középfülgyulladást okoz - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.
A kórokozó leginkább a 2 évesnél fiatalabbakat, valamint a 60 évesnél idősebbeket veszélyezteti. 2000-ben a pneumococcus világszerte 15 millió súlyos megbetegedést okozott. A WHO 2005-ös adatai szerint bolygónkon 1,6 millió ember, köztük közel egymillió gyermek halt meg a baktérium által okozott fertőzésben.

A Wellcome Trust Sanger Institute brit genetikai kutatóintézet tudósai felderítették, hogy milyen genetikai módszerekkel képes a pneumococcus gyorsan rezisztenciát kialakítani az új antibiotikumok és vakcinák ellen. A kutatók a gyógyszerrezisztens PMEN1-törzset vizsgálták, amely az összes kontinensen előfordul. Összesen a baktériumtörzs 240 olyan mintáját vizsgálták, amelyeket 24 év alatt gyűjtöttek össze.
A kutatók a mintákból vett baktériumokból DNS-t szekvenálták. (A szekvenálás olyan biokémiai módszer, amelyet a DNS-t alkotó alapegységek, az úgynevezett nukleotidok sorrendjének megállapítására használnak. A DNS szekvenciája határozza meg azt az örökletes genetikai információt, amely minden élő szervezet működésének alapprogramját adja.)
"Összehasonlítva a szekvenciákat, kezdtük megismerni, hogyan fejlődött a baktérium, s hogyan 'alkotta újjá genetikailag magát' válaszul az emberi beavatkozásra" - fogalmazott a brit genetikus.

Mint kiderült, a kórokozó hihetetlen sebességgel változott. A kutatócsoport elsőként azokat az egyetlen nukleotidra szorítkozó mutációkat szűrték ki, amelyek vertikálisan, nemzedékről nemzedékre öröklődtek. Ám kimutattak a "horizontális" változásokat is: az úgynevezett rekombináció során a kórokozók csereberélték a DNS-t alkotó nukleotidokat, s ezáltal megváltoztatták genomjuk struktúráját.
"E két alkalmazkodási mechanizmus szétválasztása áttörést jelentett a kórokozó evolúciójának megértésében. A DNS-mutációk segítségével ugyanis megrajzoltuk a baktérium 'családfáját', s így derítettük ki, hogy a PMEN1-törzs az 1970-es években vált rezisztenssé a gyógyszerek iránt, akkor, amikor széles körben kezdték el alkalmazni az antibiotikumokat a pneumococcus-fertőzések leküzdésére" - hangsúlyozta Julian Parkhill, az intézet professzora.

Végzetes tüdőgyulladás - kérjen oltást ellene!

Végzetes tüdőgyulladás - kérjen oltást ellene!
A genetikusok kiderítették, hogy a DNS-alapegységek horizontális csereberéje a Streptococcus pneumoniae genomjának háromnegyedét alakította át, s megtalálták azokat a "forró pontokat" is, amelyeket különösen érintett a rekombináció.
"A forró pontokon megmutatkozó hihetetlen változékonyságnak köszönhetően a kórokozó könnyűszerrel kikerüli a vakcinákat" - mutatott rá William Hanage, a Harvard Egyetem docense és az Imperial College London vendégtanára, aki részese volt a kutatásnak.

A kórokozó egyébként más-más fortélyt alkalmazott az antibiotikumok és az oltóanyagok ellen. Míg a gyógyszerekkel szemben azonos módon fejlesztették ki ellenálló-képességüket, a vakcinák esetében csökkent az oltóanyagokkal szemben érzékeny baktériumok mennyisége, ezzel utat nyitottak olyan törzsek előtt, amelyek képesek voltak kivédeni a vakcina hatását, s így domináns szerephez jutottak.
Ám ez nem jelenti azt, hogy az oltás felesleges - csupán arra figyelmezteti a szakembereket, hogy folytatni kell a védelem és gyógyítás kutatását.

Animáció, videó: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag