A paracetamol rossz hátfájásra?

Tanulmányok szerint májkárosodást is okozhat
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

fájdalom, fájdalomcsillapítás, paracetamol, hátfájás

Ausztrál kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a paracetamol fájdalomcsillapító - annak ellenére, hogy javasolt - nem hatékony a hátfájás kezelésében.

A 13 klinikai vizsgálat eredményeit összesítő tanulmány, ami a British Medical Journal szaklapban jelent meg, azt mutatja, hogy a paracetamol nem csökkenti a fájdalmat vagy javítja az életminőséget. Ehelyett arra figyelmeztetnek, hogy nagyobb az esélye a májproblémák kialakulásának.

A National Health Service (NHS) - Anglia legnagyobb egészségügyi oldala - a tanulmány hatására felülvizsgálja iránymutatásait. A szakértők azt is javasolják, hogy mielőtt gyógyszert váltunk ki, konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

A hátfájás az egyik fő oka a mozgásképtelenségnek, és a becslések szerint egyedül Nagy-Britanniában 26 millió ember érint évente. Egyébként az NHS ajánlását, a The National Institute for Health and Care Excellence (NICE), készítette, a hátfájás és az osteoarthritis (OA) más néven degeneratív ízületi gyulladás kezelésére vonatkozóan.

Valóban káros a ferde testtartás?

Talán emlékszünk, hogy gyerekkorunkban gyakran szóltak ránk a szüleink otthon, vagy a tanárnő az iskolapadban: ülj egyenesen, vagy görbe lesz a hátad! De valóban káros a helytelen pozícióban való ülés, mint azt kiskorunkban mondták? És mit tehetünk ellene? A részletekért kattintson!

A 13 klinikai vizsgálat alkalmával több mint 5 ezer beteg adatait vizsgálták meg. Arra a következtetésre jutottak, hogy a paracetamol hatástalan volt a hátfájás csökkentésében. Az osteoarthritis esetében találtak egy kis javulást a csípő, térd fájdalmának múlásában. Ám ez a szám olyan kevés volt, hogy nincs klinikai jelentősége.

Gustavo Machado kutató azzal érvelt, hogy "a paracetamol a legelterjedtebb vény nélkül kapható gyógyszer csont- és izomrendszeri megbetegedések kezelésére, ezért különösen fontos, hogy a tanulmány eredményeinek fényében, felülvizsgálják a kezelési ajánlásokat". Emellett a tanulmány bizonyította, hogy "a paracetamolt szedő betegeknél kimutathatóan magasabb a májkárosodás kockázata". A paracetamolt szedő betegeknél csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel mutattak ki kóros májfunkciót, mint azoknál, akik placebót szedtek.

Az angliai Keele University orvosa, Christian Mallen szerint, mást kellene megtenni a kezelés kulcselemének, a gyógyszeradagolás helyett. Hangsúlyozta, bár tudja, hogy a paracetamolhoz köthető gyakorlat elfogadott, a hozzá való ragaszkodás nem feltétlen jó.

A paracetamol rossz a hátfájásra?

A paracetamol rossz a hátfájásra?


A NICE megvárja, hogy felülvizsgálják az eredményeket, mielőtt saját hatáskörben végezne értékeléseket. A szervezet szóvivője azt mondta, "ha az összes releváns fájdalomcsillapítót megvizsgálják, akkor tudnak átfogó képet adni a kezelés aspektusairól".

Az Arthritis Research UK kutatója, Jane Tadman azt mondta, hogy "már jó ideje ismert, hogy a paracetamol nem működik minden súlyos fájdalom esetén, néhány embernek azonban segít, így lehetővé teszi számukra, hogy aludjanak, jól érezzék magukat".

A Royal Pharmaceutical Society tagja, Roger Knaggs szerint "vannak más gyógyszerek, mint például a nem-szteroid gyulladáscsökkentők, amelyek jobb fájdalomcsillapítók, de ezeknek egy sor mellékhatása van."

Bárki, akinek kétségei vannak a paracetamollal kapcsolatban, keresse fel háziorvosát és konzultáljon vele.

A tanulmány a http://www.bbc.com oldalán jelent meg.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Megyaszai Márta
reumatológus és sport szakorvos
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag