A növekvő nyomás mentális problémákat okoz az orvosoknál

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az orvosokat támogató brit királyi alapítvány (Royal Medical Benevolent Fund - RMBF) új kutatása feltárta, hogy az orvosok egyre nagyobb nyomás alatt dolgoznak, amely kikezdi a mentális egészségüket és jólétüket. Erre sajnos idehaza is találunk példákat.

A brit kutatás tanulságai bennünket is érintenek. Részben mert számos magyar orvos olyan brit állások miatt hagyja el itteni munkáját, amely éppen a túlzott terheléstől megszabadulni kívánó szigetországi doktorok távozása után szabadul fel. Másrészt az előbbi okból is fokozódó magyarországi orvoshiány hasonló mentálist nyomást eredményezhet a gyógyítók körében. A Magyar Orvosi Kamara korábbi felmérése szerint az orvosok túlterheltek, az egészségügy helyzetét a többség rossznak ítéli, s a megkérdezett orvosok fele romlást prognosztizál.
Az RMBF felmérés megállapítja, hogy az orvosok 82 százaléka tapasztalt mentális egészségügyi problémákat, depressziót vagy szorongást. A felmérés kimutatta, hogy az orvosok csaknem háromnegyedének (73 százalék) volt más megkérdezett orvosok szerint házassági és családi problémája. Emellett az orvosok 78 százaléka úgy vélte, olyan elfoglalt mások gondozásával, hogy elhanyagolják önmagukat, tízből kilencen pedig meg vannak győződve róla, hogy a munkájuk alatt érzett nyomást megsínylik a személyes kapcsolataik.

Az orvoshiány az orvosokra is rossz hatással van

Az orvoshiány az orvosokra is rossz hatással van

A Magyar Orvosi Kamara kutatása szerint a hazai orvostársadalom egészségügyi állapota rosszabb, leterheltsége pedig nagyobb a haza lakosság statisztikai átlagánál. Egy átlagos orvos mintegy heti 70 órát dolgozik ügyelettel, utazással együtt, gyakran két vagy három munkahely között ingázva. Részletek!

A felmérés válaszadóit arra is felkérték, hogy azonosítsák a legfontosabb tényezőket, amelyek hozzájárulnak az orvosokra nehezedő nyomáshoz. Az eredmények a következőt mutatták: 80 százalékuk szerint a túl nagy beteg- és esetszám a kulcstényező 80 százalékuk szerint a fokozott ellenőrzések miatti aggodalom szintén kulcsfontosságú 76 százalékuk szerint pedig a munkaidő is kulcstényezők között van

Steve Crone, az RMBF vezérigazgatója elmondta: "Reméljük, az új "Mi van Doki?" kampány felhívja a figyelmet, hogy létfontosságú az orvosoknak és az általuk eltartottaknak megfelelő támogatást nyújtani. Végtére is, ezek a szakemberek, akik fáradhatatlanul támogatnak minket a szükség idején. A RMBF minden évben orvosok százait segíti, akik pénzügyi problémákkal, betegségekkel vagy függőséggel küzdenek nem a saját hibájukból."

Forrás: News Medical
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag