A növekvő nyomás mentális problémákat okoz az orvosoknál

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az orvosokat támogató brit királyi alapítvány (Royal Medical Benevolent Fund - RMBF) új kutatása feltárta, hogy az orvosok egyre nagyobb nyomás alatt dolgoznak, amely kikezdi a mentális egészségüket és jólétüket. Erre sajnos idehaza is találunk példákat.

A brit kutatás tanulságai bennünket is érintenek. Részben mert számos magyar orvos olyan brit állások miatt hagyja el itteni munkáját, amely éppen a túlzott terheléstől megszabadulni kívánó szigetországi doktorok távozása után szabadul fel. Másrészt az előbbi okból is fokozódó magyarországi orvoshiány hasonló mentálist nyomást eredményezhet a gyógyítók körében. A Magyar Orvosi Kamara korábbi felmérése szerint az orvosok túlterheltek, az egészségügy helyzetét a többség rossznak ítéli, s a megkérdezett orvosok fele romlást prognosztizál.
Az RMBF felmérés megállapítja, hogy az orvosok 82 százaléka tapasztalt mentális egészségügyi problémákat, depressziót vagy szorongást. A felmérés kimutatta, hogy az orvosok csaknem háromnegyedének (73 százalék) volt más megkérdezett orvosok szerint házassági és családi problémája. Emellett az orvosok 78 százaléka úgy vélte, olyan elfoglalt mások gondozásával, hogy elhanyagolják önmagukat, tízből kilencen pedig meg vannak győződve róla, hogy a munkájuk alatt érzett nyomást megsínylik a személyes kapcsolataik.

Az orvoshiány az orvosokra is rossz hatással van

Az orvoshiány az orvosokra is rossz hatással van

A Magyar Orvosi Kamara kutatása szerint a hazai orvostársadalom egészségügyi állapota rosszabb, leterheltsége pedig nagyobb a haza lakosság statisztikai átlagánál. Egy átlagos orvos mintegy heti 70 órát dolgozik ügyelettel, utazással együtt, gyakran két vagy három munkahely között ingázva. Részletek!

A felmérés válaszadóit arra is felkérték, hogy azonosítsák a legfontosabb tényezőket, amelyek hozzájárulnak az orvosokra nehezedő nyomáshoz. Az eredmények a következőt mutatták: 80 százalékuk szerint a túl nagy beteg- és esetszám a kulcstényező 80 százalékuk szerint a fokozott ellenőrzések miatti aggodalom szintén kulcsfontosságú 76 százalékuk szerint pedig a munkaidő is kulcstényezők között van

Steve Crone, az RMBF vezérigazgatója elmondta: "Reméljük, az új "Mi van Doki?" kampány felhívja a figyelmet, hogy létfontosságú az orvosoknak és az általuk eltartottaknak megfelelő támogatást nyújtani. Végtére is, ezek a szakemberek, akik fáradhatatlanul támogatnak minket a szükség idején. A RMBF minden évben orvosok százait segíti, akik pénzügyi problémákkal, betegségekkel vagy függőséggel küzdenek nem a saját hibájukból."

Forrás: News Medical
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag