A napfény meghosszabítja az életet?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Tovább és egészségesebben élhetünk, ha kicsit több napfényt gyűjt be szervezetünk a D vitamin előállításához - állítja egyre több tanulmány.
A bőrrák veszélye miatt a szakemberek az elmúlt években óvták az embereket a túlzott napozástól. Úgy tűnik, ismét a ló túlsó oldalára estünk át ijedelmünkben, mert a napfény és a D-vitamin élettani folyamatokban betöltött fontos szerepét ez a félelem figyelmen kívül hagyja.
Több tanulmány jelent meg az utóbbi időben, amely arra utal, hogy a D-vitamin hiánya növeli a halállal végződő rákos folyamatok kockázatát, viszont megfelelő szintje véd a csontritkulás, a cukorbetegség és egyes szívbetegségek ellen.
Az oslói Rákkutató Intézet munkatársai kiszámították, hogy az ausztráloknak, akik ugyanannyi időt töltenek az Egyenlítő közelében a szabadban, mint a britek, vagy a skandinávok hazájukban, az előbbieknél 3,4-szer, az utóbbiaknál pedig 4,8-szer több D-vitamin termelődött a szervezetében.
Johan Moan kutatócsoportja megállapította, hogy bár az olyan belső tumorok gyakorisága, mint a vastagbél-, a tüdő-, a mell- vagy prosztatarák, növekszik északról délre haladva, a naposabb egyenlítői vidékeken kisebb a halálos kimenetel esélye.
A friss adatok is alátámasztják a korábbi jelzéseket, hogy a napfény hatására termelődő D-vitamin javítja a rákbetegek életkilátásait.
A szervezet magasabb D-vitamin szintje erősíti az immunrendszert is, mely különösen fontos Skandináviában, ahol hosszú a tél és rövidek a nappalok - tette hozzá Moan.
Moan becslése szerint a napon töltött idő megkétszerezése megduplázná a bőrrákos halálozások számát Norvégiában. Ez összesen 300 halálesetet jelentene azzal szemben, hogy 3000, másfajta rákkal küzdő beteg életét mentené meg az extra napfény.
A Proceedings of the National Academy of Sciences szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői azt ajánlják, hogy naponta a leégéshez "szükséges" idő felét töltsük napon egészségünk érdekében.
A Harvard Medical School munkatársai a szervezet D-vitamin hiányát összefüggésbe hozzák a szívbetegségek emelkedett kockázatával is. A Circulation című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint különösen az idősek és a terhes nők szervezete szenved hiányt D-vitaminból.
A megvizsgált emberek csupán 10 százalékának vérében érte el a D-vitamin szintje az optimálisnak tartott 30 nanogrammot milliliterenként. Kétszeres esélye van a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint az agyi érkatasztrófára azoknak, akiknél ez az érték 15 nanogramm alatt van - állítják a szakemberek.
Ausztrál kutatók az International Journal of Cancer januári számában közölték megállapításaikat arról, hogy a napfény segít a nyirokcsomókat érintő non-Hodgkin limfóma megelőzésében és csökkenti a belőle származó halálozást.
Szervezetünk D-vitamin szintjét tej, tojás, hal fogyasztásával és szintetikus vitaminokkal is növelhetjük a fényszegény hónapokban.
STOP

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag