A multivitamin meghosszabbíthatja a nők életét

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

A multivitamin-készítmények meghosszabbíthatják a nők életét, mivel megelőzik a DNS-részek megrövidülését - fedezte fel egy új tanulmány.

Az Amerikai Nemzeti Környezetegészségügyi Tudományintézet (NIEHS) kutatói 586 nő adatait elemezték, akik részt vettek a Testvér Tanulmányban. A mellrákban szenvedő nőket és egészséges lánytestvéreiket vizsgálták. A tanulmány részeként a nőket arra kérték, hogy 12 éven át szedjenek vitamin-kiegészítőket. Vért is vettek tőlük és DNS-elemzést végeztek.

"Felfedeztük, hogy a multivitamin szedése összefügg a hosszabb leukocita telomerekkel" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Honglei Chen, az NIEHS Öregedési és Neuroepidemiológusi csoportjának igazgatója. "Összehasonlítva azokkal, akik nem szedték a vitaminokat, a leukocita telomer 5,1 százalékkal hosszabbnak bizonyult." Ez az öregedéssel járó teloméra-rövidülés 9,8 évnyi rövidülésének felel meg. A C és E-vitamin fogyasztása szintén összefügg a hosszabb telomérákkal, mondta Chen, azonban az nem világos, hogy a vitaminok a telomerek hosszát őrzik meg, vagy valójában meghosszabbítják az életet.

"Nem tudtuk kizárni annak lehetőségét, hogy az összefüggés magyarázható az egészséges életmóddal" - mondta. "Habár a telomérák megrövidülését kapcsolatba hozták a magasabb halálozási aránnyal, a rákos és krónikus betegségek kialakulásával, még korai kijelenteni, hogy a multivitaminok lassítják az öregedés folyamatát." A telomerek, vagyis a kromoszómavégek védik meg a kromoszómákat a károsodástól. Mivel a telomerek bizonyos mértékben megrövidülnek a sejtosztódás során, a kutatók sejtése szerint a megrövidülés megelőzése megvédheti az új sejteket, ezzel csökkentve az öregedés hatásait. "Ez a tanulmány elsőként ad epidemiológiai bizonyítékot arra, hogy a multivitamin összefügg a nők esetében a hosszabb leukocita telomerrel" - mondta Chen. "Azt még nem látjuk világosan, hogy az összefüggés ok-okozati e."

A Yale Orvosi Karáról a Megelőzési Kutatóközpont igazgatója, Dr. David Katz azonban úgy véli hogy, a vitaminok értékének megítélése ellentmondásos, és amíg nincs jól meghatározott tudományos magyarázat, addig mindenki személyesen döntse el, hogy szedi vagy sem. "A vitaminkiegészítőkkel kapcsolatos legutóbbi tanulmányok kétséges eredményeket hoztak" - mondta Katz. "Ez a tanulmány tisztán láthatóan egy másik irányban halad, azt sugallja, hogy a multivitamin megvédheti a kromoszómáinkat, így minket is az öregedéstől."

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag