A malária ellen véd, a HIV rizikót fokozza egy gén

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

A csakis afrikai származású emberekben megtalálható malária ellen védő génről egy vizsgálat kiderítette, hogy akár 40 százalékkal fokozhatja az AIDS kockázatát.

Igaz ugyan, hogy ugyanez a gén - úgy tűnik - gátolja a betegség előrehaladását, ugyanis a gént hordozó betegek két évvel tovább élnek. Az Afrikában élők körülbelül 90 százaléka hordozza ezt a génváltozatot, mely a Cell Host & Microbe szerdai számában megjelent közlemény szerint a fertőzések nagyjából 11 százalékáért felelős. "Több évezredes adaptáció után ez a Duffy variáns nagyon elterjedt, mivel segít a malária elleni védekezésben" - mondta el a cikk társszerzője, Matthew Dolan, az Egyesült Államok Légierejének Wilford Hall Egészségügyi Központjának kutatója. "Most, hogy egy új világjárvány alakult ki, ugyanez a génváltozat hajlamosabbá teszi az embereket a HIV-re."

Az ENSZ adatai alapján a HIV-fertőzöttek nagyjából 68 százaléka Afrika szub-szaharai részén él. A tudományos munka amerikai és brit szerzői szerint a szexuális magatartás és más társadalmi tényezők nem magyarázzák teljes mértékben a HIV elterjedtségében tapasztalható aránytalanságot. "Közismert, hogy nem egyformán vagyunk hajlamosak a HIV-fertőzésre, és hogy a vírus megjelenése esetén is nagyon különböző a betegség lefolyása az egyes fertőzöttek esetében" - magyarázta egy másik társszerző, Sunil Ahuja, a Dél-Texasi Veterán Egészségügyi Ellátó Rendszer kutatója. "A fertőzés és lefolyás rejtélyes különbözőségét eredetileg elsősorban a vírus jellegzetességeivel magyarázták, ám az utóbbi években egyértelművé vált, hogy a gazdaszervezet genetikai tényezői is fontos szerepet játszanak."

A kérdéses gén, az ún. Duffy Antigén Receptor Kemokinek (DARC) egy olyan fehérjéjét kódolja, mely elsősorban vörösvértestek felszínén található meg. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a HIV ezzel a receptorral képes kötődni a vörösvértestekhez. A receptor emellett számos gyulladásos molekulát is képes megkötni, melyek közül az egyik hatékonyan gátolja a HIV osztódását.

A kutatók csaknem 3500, az USA Légierőnél szolgáló katonát, köztük több mint 1200 HIV pozitív beteget, követtek nyomon majdnem 22 éven keresztül. Így sikerült kiküszöbölni a különböző gazdasági helyzet, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés és más faktorok hatását, melyek általában hozzáadódnak a genetikai tényezők hatásához. Megállapították, hogy az afroamerikaiak körében a HIV-fertőzöttek esetében gyakoribb volt ez a génvariáns, mint az egészségeseknél.

Mindeközben kanadai kutatóknak sikerült két olyan gént azonosítaniuk, melyek gátolják a HIV elkapását, illetve legalább lassítják az AIDS kialakulását a fertőzöttek esetében, jelent meg szintén szerdán. A gének elkülönítése úgy zajlott, hogy összehasonlították a HIV fertőzés első évében járó betegek és olyan nem fertőzött egyének genetikai profilját, akik több alkalommal is elkaphatták volna a vírust. A jobbik génváltozatok a fertőzésnek ellenálló csoport tagjainak 12,2 százalékában volt jelen, szemben a HIV-fertőzöttek 2,7 százalékával.

A kutatók egyelőre még nem biztosak a védőmechanizmus részleteit illetően. Az egyik gén egy immunrendszer természetes ölősejtjeinek felszínén található receptort kódol. A természetes ölősejtek a fertőzött sejtek elpusztításáért felelősek. A másik egy fehérjét kódol, mely köti az első gént, és csökkenti a természetes ölősejtek aktivitását. A legvalószínűbb magyarázat, hogy a HIV gátolja annak a fehérjének a kifejeződését, mely az ölősejtek aktivitását csökkenti, így az ölősejtek el tudják pusztítani a HIV-vel fertőzött sejteket. Mivel ez a folyamat rendkívül gyorsan zajlik a kezdeti fertőzést követően, az ezeket a géneket hordozó emberek hatékonyabban tudják pusztítani a fertőzött sejteket, és így csökken az esélyük az AIDS kialakulására. "Még több kutatás szükséges a megfigyelt védőhatás pontos mechanizmusának felderítése érdekében, de az eredmények ígéretes lehetőségeket rejtenek magukban" - nyilatkozta az egyik társszerző, Nicole Bernard, a McGill Egyetemi Klinikai Központ Kutatóintézetétől. "Eredményeink alapján a jövőben talán a veleszületett immunrendszer megerősítése segíthet felvenni a harcot a fertőzés ellen, attól a pillanattól kezdve, hogy a vírus belép a szervezetbe." A tudományos cikk az AIDS folyóirat szerdai számában jelent meg.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag