A magyar kórházak egészen közelről

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az egészségügyi intézmények némelyikében olyan áldatlanok az állapotok, hogy a betegek és hozzátartozóik fognak össze a nehézségek enyhítésére. De a forrás és emberhiányra ez persze nem adhat megoldást - derült ki a hvg.hu összeállításából.

Egyszeri hálafestésnek indult, de mozgalommá nőtte ki magát Lakatos Norbert akciója. A fiatal szobafestő februárban a kerepesi kórházban - ahol másfél éves lányát kezelték - egy nővérszobát festett ki. Azóta egyre többen keresték meg, hogy segítenének, így már nagyjából 20-22 ember vesz részt a mozgalomban: festők, asztalosok, grafikusok, belsőépítész, pázmányos egyetemisták, akik ingyen tesznek szebbé kórházi osztályokat, de cégek is beszálltak, anyagot vagy embert küldtek.
Nemrég végeztek a Semmelweis Egyetem II. számú gyermekklinikáján a daganatosok várójával, most a Péterfy Sándor utcai kórház felnőtt részlegén három rossz állapotú kórtermet festenek ki. Lakatos Norbert a hvg.hu-nak elmondta, hogy most is hat kórház áll sorban, de még tudnak vállalni többet is.
Kovácsné Erendits Andrea azt unta meg, hogy a kórházak többségében a gyerek mellett csak egy sámlin vagy széken lehet görnyedezni, ezért márciusban többedmagával elindított egy akciót "adományozz fekhelyet" elnevezéssel. Április közepi Facebook-bejegyzésük szerint 2,1 millió forint gyűlt össze, s kiosztottak 100 matracot.

Egyszeri hálafestésnek indult, de mozgalommá nőtte ki magát Lakatos Norbert akciója (Képünk illusztráció)

Egyszeri hálafestésnek indult, de mozgalommá nőtte ki magát Lakatos Norbert akciója (Képünk illusztráció)

Az érdi rendelőintézet viszont a saját betegeitől kért segítséget az épületben kifüggesztett felhívással, ugyanis a 2010-ben uniós és önkormányzati pénzből vett műszereik sorra romlanak el - derült ki az RTL Klub híradójából. A javítás pedig nagyon drága, az elmúlt 6 évben 60 milliót költöttek erre, többet kellene, de nem tudnak. A betegek eddig 750 ezer forintot adtak össze.

Az ésszerű kórházi struktúra tehát 10-35 nagy kórházat jelent Magyarországon. Ennek az alapintézményei már létre is jöttek a megyeszékhelyeken, ugyanis itt uniós forrásból az utóbbi években valóban komoly fejlesztések történtek: sürgősségi, intenzív és onkológiai osztályok készültek vagy lettek sokkal korszerűbbek. Részletek!

Van olyan kórház, amely csak pénzt gyűjt, Veszprémben például többnapos programot szerveznek, szűrővizsgálatokkal, előadásokkal, ahol a jegybevétel megy eszközbeszerzésre. Így nemcsak tudtak venni egy 5 millió forintos eszközt, de még az egészségmegőrzésre is felhívták a figyelmet. Rácz Jenő a kórház nyugalmazott igazgatója arra figyelmeztetett, hogy csalók is rárepülnek a kórházi gyűjtésekre.
A munkafeltételek azonban nehezek. A hvg.hu egy név nélkül nyilatkozó ápolónőt idézett, aki azt mesélte, hogy éjszakánként az osztályon egyedül van, ami ijesztő tud lenni, és volt már nehezen megoldható szituációja emiatt. Ők is kevesen vannak, így berendelik a szabadnapján, a túlórákat pedig akkor fizetik ki, ha 30-40 óra összejött. "Plusz 8 órákat nem fizetnek ki, azt mondják, majd lecsúsztatod. De olyan kevesen vagyunk, hogy ez lehetetlen" - mondta. Hozzátette, hogy sem a helyzetükre, sem az eszközhiányra nem panaszkodhatnak nyilvánosan, mert az emberhiány ellenére nagyon gyorsan kirakják azt, aki ki meri nyitni a száját. Ezzel párhuzamosan a nővérek sorra mondanak fel - írja a hvg.hu.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag