A légszennyezés döntheti el az érmek sorsát Pekingben?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

London, 2007. szeptember 3. (MTI/AP) - A pekingi olimpiai játékokon részt vevő sportolóknak akár az érem elvesztését is jelentheti a kínai főváros légszennyezettsége, hacsak a hatóságok nem tesznek radikális lépéseket a hétköznapi emberek számára "csak" viszkető szemeket és szűnni nem akaró köhögést okozó kellemetlen szagú levegő megtisztításáért.
Az olimpiára készülő csapatok az ötkarikás játékok kezdetéig a lehető legkevesebb időt akarják eltölteni Pekingben. A múlt hónapban a japán softball csapat mondta le a fővárosba tervezett olimpiai felkészülést mondván, hogy aggódnak a légszennyezés miatt. Az ausztrál atléták is szintén hasonló módon vélekednek, az olimpiára is csak az utolsó pillanatban indulnak. A francia judo csapat szintén lemondta a Pekingbe tervezett felkészülést, holott ők tornateremben edzenek.
"Ha a sportolók valóban érzékenyek a pekingi légszennyezésre, akkor az teljesítményüket akadályozhatja és ez jelentős hatással lehet arra, hogy milyen közel kerülnek az olimpiai érem megszerzéséhez" - mondta Dr. Todd Schlifstein sportorvos, a New York-i orvostudományi egyetem adjunktusa.
Bár sokan a jelentősebb csapatok közül nem nyilatkoznak az olimpia előtti terveikről, szinte mindegyikük szakértőket küld Pekingbe, hogy sportolóikat felkészíthessék a zord körülményekre. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke augusztusban rendezett próba sportrendezvényekre látogatva figyelmeztetett, hogy egyes szabadtéri számokat talán el kell majd halasztani, ha a levegő túlságosan szennyezett marad.
Az olimpia alatt a kínai hatóságok tervei között gyárak bezárása, és az autók pekingi utcákról való kitiltása is szerepel, azonban erre vonatkozóan még nem készült pontos határidő. Az illetékesek még azt sem vetették el, hogy jövő augusztusban a levegő megtisztulása érdekében egyhónapos szabadságot kapnak a főváros lakói.
Peking jelenlegi légszennyezettsége megfelel az 1920-as években tapasztalt londoni vagy New York-i állapotoknak. A mérések szerint Peking levegője két és félszer szennyezettebb Los Angeles levegőjénél.
A főváros levegőjében található szénre és ózonra - amelyet rendszeresen lélegez be a helyi lakosság - a szív és érrendszer rendkívül érzékenyen reagál. Sokaknál nehézlégzést és bőrproblémát okozhat, a szmog súlyos esetben az artériák elzáródásához is vezethet - mondta Dr. Michal Krzyanowski az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levegőminőség és egészségügyi tanácsadója.
A szakember kiemelte, hogy a nagyobb károsodáshoz évek szükségesek, azonban egy rövid pekingi tartózkodás sem kockázatmentes, különösen nem a versenysportolóknak. "Az olimpiai sportolók, akik sokkal keményebben gyakorolnak, egy átlagemberhez képest több levegőt szívnak magukba, így a szennyezőanyagokból is több jut a tüdejükbe" - tette hozzá.
Azok, akik a jobb teljesítmény érdekében nagy tengerszint feletti magasságban edzenek, sokkal jobb helyzetben vannak, ugyanis ők az oxigént gazdaságosabban hasznosítják. A széndioxid mellett más szennyezőanyagokkal szemben azonban ez a módszer sem sokat ér.
A szennyezésen kívül a kék ég hiánya lehet negatív pszichológiai hatással. Azonban Bob Larsen több híres, többek között Meb Keflezighi athéni olimpiai ezüstérmes maratoni futó edzője szerint a hosszútávfutókra nézve a hőség és a párás levegő jelent majd nagyobb kihívást.
(MTI-Panoráma)

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag