A herpesz elleni kezelés nem véd a HIV-fertőzéstől

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  InforMed

(MTI/Reuters) - A nemi szerveken megjelenő herpesz kezelése nem óvja meg a pácienseket a HIV-fertőzéstől, állítja immár másodikként egy szerdán megjelent tanulmány.
A New England Journal of Medicine című amerikai folyóiratban megjelent eredmény az eddiginél is erőteljesebb kétségeket vet fel azzal a korábban reménytelinek tartott ötlettel kapcsolatban, hogy a gyakori nemi úton terjedő vírusfertőzés kezelése egyúttal az AIDS terjedését is gátolhatja.
Tanzánia üdülőközpontjaiban dolgozó 16 és 35 év közötti embereket vizsgált munkatársaival Deborah Watson-Jones, a London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatója. A 659 ember napi két tabletta aciklovirt vett be (kétszer 400 milligrammot), amely vírusellenes szert általánosan alkalmazzák a genitális fertőzésért felelős herpesz szimplex 2 (HSV-2) visszaszorítására.
Kimutatták már, hogy a HSV-2 69 százalékkal növeli a HIV-fertőzés kockázatát, ezért több kutatócsoport vizsgálja, vajon kezelése csökkenti-e az AIDS-vírus átadásának kockázatát.
"Tanzániában az friss HIV-fertőzöttek közül a férfiak mintegy 74 százalékát, a nők 22 százalékát, a bárokban és hotelekben dolgozók 63 százalékát okozza a HSV-2" - közli Watson-Jones kutatócsoportja.
Tanzániában egyébként a 15 és 49 év közötti lakosság 6,5 százaléka HIV-fertőzött. "De az olyan nagy kockázatú csoportokban, mint a vendéglátóipari dolgozóké, akik a szexuális szolgáltatásokkal egészítik ki keresetüket, a 40 százalékot is eléri ez az arány", miközben kevesen használnak óvszert - tették hozzá a tanulmány szerzői.
A vizsgálatból kiderült, hogy azok a nők, akik aciklovirt szedtek, semmivel sem lettek védettebbek a HIV-fertőzéssel szemben, mint placebót szedő társaik.
A kutatók hozzátették: lehet hogy az adag nem volt elég nagy, ráadásul sokan még ezt sem vették be, amint az a vizeletvizsgálatokból kiderült.
Világszerte mintegy 33 millió ember fertőződik meg HIV-vírussal, eddig 25 millió embert ölt meg az AIDS, gyógyszer és védőoltás nincs ellene.
(MTI-Panoráma)

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag