A halálozás növekedésével egyre több a H1N1-mutáció

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

A francia egészségügyi szervek szerint Európában terjednek az új H1N1 influenza vírus mutációi, miközben az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint egy hét alatt ezer fővel emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma.

Két beteg, akik a nemrégiben Norvégiában is kimutatott mutációval fertőződtek, életüket vesztették Franciaországban - áll a járványügyi központ (InVS) közleményében.

"E mutáció következtében a vírus hatékonyabban képes támadni a légutakat, és különösen a tüdőszövetet. Az egyik beteg esetében ezt a mutációt egy másik mutáció is kísérte, amely ellenáll oseltamivir hatóanyagnak". Az oseltamivir a "sertésinfluenza" elleni legfőbb fegyver.

Az eset az első gyógyszerrezisztens vírustörzs Franciaországban az eddig elemzett 1200 törzs közül. Az InVS hozzátette, hogy ez "nem kérdőjelezi meg a jelenleg rendelkezésre álló oltóanyagok hatékonyságát". A két beteg nem állt kapcsolatban egymással, és két távoli francia városban került kórházba.

A WHO pénteken bejelentette, hogy az A(H1N1) influenza áprilisi felbukkanása óta a járvány halálos áldozatainak száma elérte a 7826 főt. Az ENSZ egészségügyi szervének legfrissebb adatai alapján a halálozás az amerikai régióban növekedett a legnagyobb mértékben, ahol a múlt heti 4806 főről 5360 főre emelkedett az áldozatok száma. Százalékos arányban azonban Európában is jelentős emelkedésnek lehettünk tanúi, ahol legalább 650 halálos áldozatot regisztráltak. Ez 300 fős, vagyis 85 százalékos növekedést jelent a múlt heti adatokhoz képest.

A WHO csütörtökön bejelentette, megvizsgálja a vírus mutációjáról szóló jelentéseket, miután fél tucat országban jegyeztek fel ilyen eseteket. "Az a kérdés, hogy ezek a mutációk arra utalnak, hogy egy alapvető változás következik be minden vírusban a világon, és hogy a súlyosság tekintetében rosszabbodik-e a helyzet" - nyilatkozta Keiji Fukuda, a WHO pandémiás influenza szakértője. "Jelenleg az a válasz, hogy nem tudjuk biztosan" - tette hozzá a kínai, japán, norvég, ukrán és egyesült államokbeli jelentésekre alapozva. Azt is megjegyezte azonban, hogy a mutáció gyakori jelenség az influenzavírusok esetében, és ha minden változást jelentenének a világon, olyan lenne, mintha az időjárás-változásokról tennének jelentést.

"Amikor a mutációkról szóló jelentéseket vizsgáljuk, megpróbáljuk azonosítani, vajon ezek a mutációk a klinikai helyzet bármilyen változását eredményezik-e - súlyosabb, vagy kevésbé súlyos betegséget okoznak? Azt is megpróbáljuk eldönteni, hogy ezek a vírusok növekednek-e világszerte, mivel ez a járványügy változását jelezné" - tette hozzá.

Kína csütörtökön bejelentette, nyolc állampolgárban mutatták ki a sertésinfluenza vírus mutálódott formáit, Norvégiában pedig egy ilyen esetet jelentettek. Fukuda azt is elmondta, az ENSZ egészségügyi szerve a Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban regisztrált Tamiflu-rezisztens eseteket is vizsgálja, de ez azokat érinti, akiket már kezeltek más betegségekkel, illetve akiknek valamilyen alapbetegségük van.  

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Animáció, videó: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag