A gyógyszer, ami jó, csak nem használható

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

PCOS: ezzel a négy betűvel leírt betegség az egyik vezető meddőségi ok Magyarországon. A nők tíz százalékát érinti, de többségük nem is tudja, hogy beteg. Aki igen, az sem juthat a legmegfelelőbb gyógyszerhez: azt eredetileg nem erre a betegségre engedélyezték, így az az orvos, aki felírja, súlyos kockázatot vállal.
"Azt mondják, a legtöbb párnál a harmadik sikertelen lombikbébi-próbálkozás után áll be a holtpont. Én már a második után a szakadékba zuhantam. Visszatekintettem az elmúlt másfél évre, és mit láttam? Rohanást, orvosváltást, stimulációkat, műtétet, kórházat, altatásokat, vetélést. Kudarc, kudarc hátán. Sok volt. Kiborultam." Sári Nóra PCOS-ben, azaz policisztás ovárium szindrómában szenved. A betegség neve cisztákkal teli petefészkekre utal, de nem ez az egyetlen tünet. A nők tíz százaléka érintett, nagy részük nem is tudja, hogy beteg, csak azt érzi, hogy valami nincs rendben. Pattanásos, pedig már kinőtt a kamaszkorból, hízik, pedig alig eszik, nem menstruál rendszeresen, szőrösödik, vagy épp hullik a haja. Esetleg már évek óta próbálkozik, de nem tud teherbe esni. A PCOS a leggyakoribb oka a női meddőségnek.
Több tucat, Sári Nóráéhoz hasonló nő története olvasható az általa létrehozott PCOS-sel foglalkozó egyetlen magyar internetes oldalon (www. pcoszindroma.hu). A történetekben sok közös vonás van: a sokáig fel nem ismert, félrediagnosztizált betegség, vándorlás orvostól orvosig, meddőségi kezelések, lombikbébiprogram, vetélések.
Pedig a PCOS-t már régóta ismerik. Sokáig kizárólag nőgyógyászati problémának tartották, mert a nők nagy részénél akkor fedezik fel, amikor nem tudnak teherbe esni, vagy ha mégis, elvetélnek. Magyarországon az ilyen betegek nagy részét nőgyógyászok kezelik: hormonokkal, műtéti úton, végül bekerülhetnek a lombikbébiprogramba.
Lehetne másképp is: egyszerűbben, olcsóbban, emberségesebben. Tizenöt éve tudják, hogy a PCOS anyagcserezavaron alapszik, csak a következményei nőgyógyászatiak. Az ok az inzulin. Normális esetben evés után a vércukorszint megemelkedik, erre a hasnyálmirigy inzulint termel, hogy viszszaállítsa az eredeti állapotot. Az ilyen betegek sejtjei azonban kevésbé érzékelik az inzulint a szervezetben, így abból egyre több termelődik, felborítja a hormonháztartást - ennek következménye a PCOS. Civilizációs betegség: a hajlam mellett a stressz, a rendszertelen, egészségtelen étkezés és a mozgáshiány okolható érte. A betegség legtöbbször megelőzhető, de ha már bekövetkezett, kezelhető.
Metforminnak hívják azt a gyógyszert, amit évtizedek óta használnak egy másik betegség, a kettes típusú diabétesz kezelésére, de PCOS-betegeknél is beválik. Nemzetközi publikációk szerint az így kezelt nők 70-80 százalékának javul az állapota. Csakhogy mivel ezt a gyógyszert eredetileg nem erre a betegségre engedélyezték, az orvos, aki felírja PCOS-re, bűncselekményt követ el, elvileg öt év börtönnel is büntethető, bár erre nem volt példa. (A legtöbb országban megfelelő felvilágosítás után az orvos szabadon dönthet a felírás mellett.)
Gyimesi András endokrinológus szerint Magyarországon nagyon sok nő van, aki Metforminra szorulna, de nem kaphatja meg. Azt mondja, senki nem vállalja, hogy túl sok nőnek felírja, mert nagy a kockázat. Pedig a betegeknek fel kéne vetni ezt a lehetőséget is, mielőtt hormonokkal tömnék őket. Sári Nórának felírták a Metformint - ma már egy kislány édesanyja. Szerinte az ismeretek és az orvosok közötti együttműködés hiánya, a pénz (a Metformin olcsó, a meddőségi kezelésekért viszont sokat kell fizetni) és a tilalom egyformán okai annak, hogy sokan nem így kezelik a betegeket.
Nemrég a Magyar Diabetes Társaság értekezletet tartott a betegségről az érintett szakterületek (nőgyógyászok, belgyógyászok) képviselőivel. Megfogalmaztak egy ajánlást, amelyben arra kérik a hatóságokat, hogy változtassanak a szabályokon, és tegyék lehetővé a Metformin alkalmazását a PCOS esetében. Egy sor szakmai érvet leírtak, remélve, hogy ez elég meggyőző lesz. Az Egészségügyi Minisztériumban viszont nincs napirenden a kérdés.
A gyártók kezdeményezhetnék, hogy kiterjesszék az alkalmazhatóságot, de nem teszik. Endokrinológusok szerint azért, mert ez nagyon drága eljárás, több tízmillió dollárba és évekbe telne. A gyógyszer hatóanyaga viszont olcsó, így Gyimesi András szerint a cégek egyáltalán nem motiváltak abban, hogy nagyobb forgalmat gerjesszenek. Bőven elég piac nekik a kettes típusú diabéteszesek egyre nagyobb köre, nincs szükségük a PCOS-betegek jóval kisebb körére. Ráadásul a PCOS-ben szenvedő nők jelentős része előbb-utóbb úgyis cukorbeteg lesz, így mindenképpen megveszik majd a gyógyszert. Az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél elmondták: a gyártók kezdeményezése nélkül nem tehetnek semmit. Sári Nóra szerint a betegek nyomása is egyre erősebb, remélik, hogy egyszer megváltozik a gyakorlat. Addig is szórólapokat osztanak, találkozókat szerveznek, hogy minél többen megismerjék a PCOS-t. A cél, hogy ne kelljen végigjárni a "meddőségi kálváriát", a sokszor évekig tartó, fájdalmas és drága kezeléseket azoknak, akiknek nem muszáj.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag