A Fogamzásgátlás első Világnapja

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

A népszerű, fiatal Hollywood-i színésznő, Mischa Barton a háziasszonya a Fogamzásgátlás legelső Világnapjának.

A fogamzásgátlással kapcsolatos tájékoztató kampányt a Marie Stopes International és más fogamzásgátlással foglalkozó csoportok indították útjára

Egyetlen esztendő leforgása alatt a világon 80 millió nő szembesül nem kívánt terhességével, és mintegy 20 millió azok száma, akik abortusz útján meg is szakítják azt. A statisztikák szerint a nem megfelelő módon végzett terhesség-megszakítás 68 ezer nő életébe kerül1. A helyzet akkor is riasztó, ha csak a fejlett országokat vesszük górcső alá: az ezekben évente előforduló 28 millió várandósságnak közel a fele (49 százaléka) nem tervezett és 36% abortusszal végződik.

Ezek mögött a mellbevágó adatok mögött éppúgy tetten érhető a felelőtlenség, mint az érintettek fogamzásgátlással kapcsolatos nagyfokú tájékozatlansága. Ezt felismerve, a világ egyik legnagyobb nemzetközi szexuális egészségnevelési szervezete, a Marie Stopes International és az Európai Fogamzásgátlási Társaság, karöltve a világ két másik nagy fogamzásgátlással foglalkozó csoportjával, valamint a Bayer-Schering Pharma támogatásával idén első alkalommal megrendezi a Fogamzásgátlás világnapját. A nagyszabású, világméretű kampány célja a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozottság növelése és ezáltal a nem kívánt terhességek számának csökkentése, továbbá a szexuális egészséggel kapcsolatos oktatás javítása.

A Fogamzásgátlás világnapja, melynek mottója: "A Te életed", egy olyan hosszú távú kezdeményezés, amely folyamatában minden fogamzóképes nőt és nemzőképes férfit érint.
Miután azonban a kutatások azt mutatják, hogy a legnagyobb szükség a szexuális oktatásra a fiatal felnőttek körében van (minden 10 szülésből egy esetében még maga az anya is gyermek2), az első világnap-kampány témája kifejezetten ezt a korosztályt célozza. Azt hangsúlyozza: nem szabad a véletlenre bízni, hogy legyen-e gyerekünk, hanem előre, tudatosan kell erről dönteni, hiszen a nem kívánt terhesség oda vezethet, hogy valaki túl fiatalon szül, vagy terhesség-megszakításon esik át. Bármelyik "megoldást" választja is, az - fizikai és érzelmi problémákat okozva - összetörheti jövőjével kapcsolatos vágyait, ambícióit. Ráadásul, ha egy nő nagyon fiatalon válik szülővé, nemcsak saját sorsát rombolhatja szét, hanem születendő gyermeke életét is tönkreteheti.

"Élj Magad is, mielőtt új életet hozol létre!" - hangzik a Fogamzásgátlás első világnapjának szlogenje. A kampány végső célja pedig: elérni, hogy a fiatalok használjanak - méghozzá megfelelő - fogamzásgátló eszközöket, és így teljes védelmet élvezzenek a nem tervezett terhességgel és a szexuális úton terjedő fertőzésekkel szemben.

Világszerte különböző akciók zajlanak a Fogamzásgátlás világnapja keretében, így például speciális oktatási napok az iskolákban - gimnáziumokban és egyetemeken -, jótékonysági koncertek, fiataloknak szóló workshop-okkal öszekötött roadshow-k, valamint promóciós akciók éjszakai klubokban és diszkókban. Elindul egy globális honlap is a www.your-life.com címen, amely a fogamzásgátlással, szexualitással kapcsolatos információkat, tanácsokat és interaktív elemeket, például mobiltelefonos letöltéseket is tartalmaz. Emellett kezdetét veszi egy egészségügyi szakembereknek szóló kampány is.

A Fogamzásgátlás világnapja ügyét hazánkban az immár hatodik éve rendkívül eredményesen működő Szülészeti és Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT) karolta fel, amely már eddig is nagyon sokat tett a fiatalok szexuális felvilágosításáért.
A megalakulása évében azonnal útjára indított, A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Programjának főbb célkitűzései egybe esnek a világnap-kampány ismeretterjesztő és prevenciós céljaival. Az SzNPTT szakemberek tucatjainak - szülész-nőgyógyászok, védőnők, orvostanhallgatók - bevonásával több száz közép- és általános iskolában folytat rendszeres felvilágosító tevékenységet. Kamaszoknak szóló, oktató-nevelő kiadványai eljutnak az ország minden sarkába, interaktív honlapján (www.a-ha.hu) pedig az általános tudnivalók mellett olyan konkrét információkkal is szolgál, amelyek valós segítséget nyújtanak az esetlegesen bajba jutott fiataloknak.

Az A-HA Program (melyet az SzNPTT már több nemzetközi konferencián bemutatott) az új, világméretű kezdeményezés által felvetett - a fiatalok szexuális felvilágosítását, felelősség-vállalását, életük tudatos tervezését illető - számos kérdésre már korábban megtalálta a válaszokat , és egyfajta mintaként szolgálhat a többi ország számára.
Az A-HA Program beindítása óta folyamatosan csökken hazánkban a 18 év alatti korosztályban az abortuszok száma.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag