A fiatalok alvási szokásai előre jelzik a depressziót

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az alvásminta előre jelezheti, hogy kinél nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata - derült ki egy tanulmányból.

Az alvás a felnőttkori depresszióval összefüggő élettani faktor. A depressziós felnőtteknél a REM-szakasz (gyors szemmozgások szakasza) az alvási periódus egy korábbi időpontjában következik be. Az online illetve a Neuropsychopharmacology júliusi számában megjelent tanulmány előtt nem volt világos, hogy ez a kapcsolat igaz-e a kamaszokra is.

Depresszió

Depresszió

Dr. Uma Rao a tanulmány szerzője felfedezte, hogy a depresszió örökletes kockázatával rendelkező, de a betegséggel még nem diagnosztizált kamaszoknál rövidebb volt a REM-szakasz, ami azt jelenti, hogy gyorsabban érkeznek el ehhez a periódushoz. Ezek a fiatalok gyakrabban váltak depresszióssá a tanulmány öt éves időszakának végére, mint azok, akiknek az alvási periódus során később következett be az REM-szakasz.

"Az alvás talán inkább segít annak megállapításában, hogy ki hajlamos a depresszióra, minthogy diagnosztikus marker legyen, mivel a REM-látencia már akkor rövidebb, amikor a betegség még ki sem fejlődött" - mondta Dr. Rao. A fiatalkori depresszió megelőzése és kezelése rendkívül összetett, mivel nem határolták be pontosan és világosan a diagnózis felállításához használt faktorokat. A klinikai tanulmányok során például a manifeszt mentális betegségben nem szenvedő fiatalokat tévesen a kontrollcsoportba oszthatják, mert még nem érkeztek el a betegség leggyakoribb megjelenésének időszakába: a kései kamaszkorba és a fiatal felnőttkorba.

"Ezeket a fiatalabb kamaszokat a kifejlődött betegségben szenvedőkkel összehasonlítva kétes eredményekhez juthatunk, így nehezíthetik a mélyben rejlő mechanizmusok megértését, mind a betegség, mind a terápia tekintetében" - mondta Dr. Rao. "A hosszú távú tanulmányok hasznosak lehetnek annak szempontjából, hogy kit melyik csoportba helyezzenek el. Ez a tanulmány az első lépcsőfok az alapvető értékek meghatározásában, melyek elkülönítik egymástól az egészséges fiatalokat azoktól, akik hajlamosak a depresszióra, bipoláris zavarra és más mentális betegségre."

A kutatók egy másik biológiai faktort is megvizsgáltak, mely az ismereteik szerint összefügg a felnőttkori depresszióval: a kortizol szintjét. Stressz hatására ennek a hormonnak a szintje megemelkedik. Felnőttek esetében bebizonyosodott, hogy a kortizol megemelkedett szintje összefügg a depresszióval, és hogy a szintje már azelőtt csökken, hogy a depresszió külső jegyei, például a szomorúság eltűnnek. A visszaeső betegek esetében a kortizol szintje segíthet megállapítani, hogy kinél áll fenn a betegség kiújulásának lehetősége.

A tanulmány kezdetekor a kutatók a depresszió vagy más pszichiátriai betegség jeleit nem mutató 96 kamasz alvásmintáit rögzítették három napon át, továbbá nyál- és vizeletmintát vettek tőlük a kortizol szintjének mérésére. Ezt követően öt éven át megfigyelték őket. Az alvással kapcsolatos eredményeken kívül a kutatók azt is felfedezték, hogy az ötödik év végére a magasabb kortizol-szinttel rendelkező fiatalok közül többen lettek depressziósak. "A depressziót nem kizárólag az alvás befolyásolja. Ha be tudjuk azonosítani az olyan faktorokat, mint az alvás és a kortizol szintje, továbbá ezek szerepét, akkor megkezdhetjük a megelőzést, és így a gyerekek és fiatalok megmenekülhetnek attól az állapottól, mely miatt a tanulásban és társas fejlődésben is elmaradnak társaik mögött."

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag