A fertőzött párizsiból 10-15 dekányi még nem okoz komoly tüneteket

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

fertőzések

Szakember szerint a listeria monocytogenes baktériummal szennyezett és a forgalomból kivont Reál párizsi és sonka csak igen nagy mennyiségben okozhat fertőzést. Okulva azonban a hibából, a húsárut gyártó Pick Szeged Zrt. tovább szigorítja ellenőrző rendszerét.

"Nem kell elriasztani az embereket ilyen esetekben, hiszen a baktérium nem kötelező érvénnyel okoz fertőzést" - mondta Dr. Prinz Gyula, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Fertőző Belgyógyászati Osztályának főorvosa a Medipress-nek. "Nem lehet pontosan megmondani, hogy milyen mennyiség elfogyasztása után léphetnek fel a baktérium okozta gyomorrontásos panaszok, de 10-15 dekagramm párizsi még biztosan nem eredményez komoly fertőzést" - folytatta a főorvos. "Kiválthat azonban a baktérium hányást és hasmenést, de egy egészséges szervezetbe jutva a gyomorsósav megfelelő mennyisége mellett a listeria baktériumok elpusztulnak" - magyarázta Dr. Prinz.
"Véráramba kerülve azonban többek között agyhártyagyulladás vagy vérfertőzés forrása lehet. Nagyobb veszélynek inkább a csökkent védekezőképességű emberek, például idősek, várandós nők, csecsemők, vagy alkoholproblémákkal küzdők vannak kitéve".

"Megbetegedésekről eddig mi sem értesültünk" - fűzte hozzá Kovács László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója. "Tekintettel arra, hogy összesen 75 bolti egységbe kerültek ki a Reál Párizsi szeletelt 150 grammos és a Reál Sonka szeletelt 100 grammos  listeria monocytogenes baktériummal szennyezett termékei, várhatóan csak a jövő héten tudjuk számszerűsíteni, hogy mennyi került eladásra, és mennyit hívtunk vissza" - mondta. "Szúrópróbaszerű minőség-ellenőrzést végeztük, amikor észleltük a szennyeződést. Vélhetően a csomagolási fázisban történt hiba, és így kerülhetett a termékekbe a baktérium" - egészítette ki. "Mégis arra kérünk mindenkit, aki fogyasztott az érintett termékekből, hogy ha gyomorpanaszok gyötrik, vagy belázasodik, forduljon orvoshoz" - mondta a Pick vezérigazgatója. "Mi beismertük a hibát, és azonnal korrigáltuk is. Természetesen a szükséges következtetéseket levonva szigorítani fogjuk a technológiai folyamatok ellenőrzését a további problémák elkerülése érdekében".

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag