A férfiak korán halnak: meghúzták a vészharangot

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Inforádió.hu

A férfiak korán halnak - legalábbis Németországban így alakíthatnák át József Attila egyik híres sorát a legfrissebb felmérések eredménye fényében. A német alkalmazottak betegbiztosítója most közétett tanulmányában meghúzta a vészharangot, miután egyértelműen bebizonyosodott, hogy a férfiak nem fordítanak kellő figyelmet egészségük védelmére és ezért átlagosan hat évvel korábban halnak meg, mint a nők.
A német nők általában megérik a 82. születésnapjukat is, míg a férfiak átlaga már 76 éves korában távozik az élők sorából. A német alkalmazottak betegbiztosítója most nyilvánosságra hozott tanulmányában ugyan megállapította az átlagos életkor fokozatos kitolódását, azonban még a most született fiúkra is átlagosan 6 évvel rövidebb élettartam vár, mint a lányokra.
Ez a felmérés szerint főleg arra vezethető vissza, hogy a német férfiak nemigen törődnek magukkal, a többség a betegséget gyengeségnek tartja és ha csak lehet inkább eltitkolja. Így nem meglepő, hogy a dolgozó nők évente hosszabb időt töltenek táppénzen, mint férfi kollégáik.
A rövidebb élettartamban azonban komoly szerepet játszik az a tény is, hogy jóval több férfi fogyaszt többé-kevésbé rendszeresen szeszesitalt, mint nő, a dohányzás terén is élen járnak, viszont szerényen a háttérben maradnak a rákszűrések, vagy más betegségmegelőző vizsgálatok esetén.
Ezzel magyarázható az is, hogy feleannyi nő szenved szív- és vérkeringési panaszoktól, a tüdőbaj és májzsugor pedig több, mint kétszer annyi férfi halálát okozza, mint nőét.
Noha az alkalmazottak betegbiztosítója nem sok lehetőséget lát a gyökeres változásra, tanulmányával meghúzta a vészharangot és abban reménykedik, hogy idővel a férfiak körében fokozatosan módosul az egészségi állapottal kapcsolatos hozzáállás.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag