A fejfájás is lehet válságtünet

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A fejfájás mögött számos esetben nincs szervi elváltozás, hanem a beteg életvitelében, körülményeiben, helyzetében keresendő az oka.

Ezerféle ok, egyazon tünet

Hogy mi minden lehet egy fejfájás hátterében? Egyrészt hosszan lehetne sorolni azokat a betegségeket, amelyeknek ez a nagyon zavaró kellemetlenség is egyik tünete, hiszen a megfázástól a különböző gyulladásokon, lázzal járó fertőzéseken, a legkülönfélébb emésztési zavarokon át egészen a neurológia, a reumatológia és az onkológia tárgykörébe tartozó kórokig számos betegséggel együtt jár a kínzó fejfájás is. Ugyanakkor az esetek jelentős részében a sajgó, szorító, lüktető, görcsös fájdalomérzet a fejtájékon önmagában jelenik meg, ún. primer fejfájásként, amikor kiváltó betegség, szervi elváltozás nem fedezhető fel mögötte.

A válság is okozhatja?

Gyakorta elhangzik: "annyi gondom, bajom van, mindig történik valami, nem csoda, ha fáj a fejem", sőt akad, aki egyenesen a gazdasági válságot okolja érte. Összeállításunkban ez alkalommal annak jártunk utána, valóban lehet-e összefüggés a gyakori fejfájás és az anyagi, egzisztenciális nehézségek, a munkahelyi gondok, a magánéleti feszültségek között. Ilyenkor sem kell, nem is szabad beletörődni az "egy kis fejfájás" jelentkezésébe. Különösen a visszatérő, rendszeres fájdalomnál jó utánajárni, mi is okozhatja, min lehetne változtatni az illető életvitelében, körülményeiben, élethelyzetében, szokásaiban, hogy megszabadulhasson tőle.
Az összetett problémák komplex megoldást igényelnek: nyilván a fejfájás csillapítása az első teendő, de célszerű erről a gondról orvossal is beszélni. Ilyenkor össze lehet kötni a hasznosat a még hasznosabbal: az orvos nemcsak az okok feltárásában segít, szükség szerint egy alaposabb kivizsgálást kezdeményez, hanem az egyénre szabottan a fejfájás típusának leginkább megfelelő gyógyszert is felírhat, figyelembe véve az esetleges egyéb betegségeket, más okból szedett

Hogyan fáj a feje?

Orvosok három fő formáját különböztetik meg az elsődleges (nem tünetjellegű) fejfájásoknak. Ezek egyike a migrén, amely akár napokig tartó, hányingerrel, hányással, fény- vagy hangérzékenységgel együtt járó fejfájás. A fájdalom féloldali, lüktető jellegű, és olyan erős is lehet, hogy a napi tevékenységet is lehetetlenné teheti. Az úgynevezett aura jelezheti a közeledtét, ez átmeneti látászavar, zsibbadás, érzéskiesés és beszédzavar formájában jelentkezhet.

A cluster típusú fejfájás rohamszerű, csak a fej egyik oldalán jelentkező éles, hasító jellegű, heves fájdalom, ami az érintett oldalon szem alatti duzzanattal, könnyezéssel, orrdugulással vagy orrfolyással jár. A fájdalomroham hirtelen, bevezető tünetek nélkül jelentkezik, és negyedórás, de akár háromórás időtartamú is lehet, naponta több alkalommal is ismétlődhet.

A tenziós típusú fejfájás az egyik leggyakoribb típus, lehet fél órás, de akár egy héten keresztül is fennállhat. A beteg többnyire a fejfájásra ébred, mely kezdetben enyhébb, majd napközben egyre erősebbé válik. A tompa, nyomó jellegű fájdalom a fej mindkét oldalára kiterjed, legintenzívebb a homlok- és tarkótájon. Jellegzetessége a nyakizmok fájdalmas feszülése. Mindhárom típus kialakulásában szerepe lehet a szellemi túlterheltségnek és a fokozott stressznek, de főleg a migrénes és a tenziós típusnál kell elsősorban ezekre, mint kiváltó okokra gondolni.

Egy kis fejfájás-etimológia

Eleink észrevették azt is, hogy az életviteli hibák, például az alkoholfogyasztás vagy a túlevés, habzsolás is járhat ilyen következménnyel. Erre utal például a "Kinek reggel fáj a feje, jele, hogy este nem tartott mértéket" és a "Rövid torkosság, hosszú fejfájás" szólás.

Anyanyelvünk hihetetlenül árnyalt: számos kifejezés, szólás tanúskodik arról, hogy a fejfájás igen-igen régi jelenség, és arról is, hogy a népi bölcsesség, a nemzedékek során összegyűjtött tapasztalat milyen irányban kereste ennek a kellemetlenségnek az okait. Nézzük csak: ha valaki "töri a fejét" valamin, egy problémán gondolkozva fejfájást okoz magának. Máskor egy új információ "szeget üt" valaki fejébe, de hallhatunk arról is, hogy valaki annyit tanul, hogy "majd szétreped", esetleg "csak úgy füstöl" a feje. Fizikai diszkomfort-érzést jelezhet az is, ha valaki túl sokat "agyal" valamin, és igencsak képszerű, magyarázatra nem szorul az sem, ha valaki dühében, elkeseredésében "falba veri a fejét", vagy akkora gondban van, hogy "majd szétrobban a feje". "Ne szólj szám, nem fáj fejem" - figyelmeztet egy közmondás. Aligha tévedünk, ha mindezen megfogalmazások mögött azt az évszázados megfigyelést sejtjük, hogy a munka, a napi gondok, feszültségek, társadalmi kapcsolatok, vagyis modern szóval a stresszhatások igen gyakran okozhatnak fejfájást.

Civilizációs átok?

A stresszt a civilizáció egyik legnagyobb átkának tekintjük: mind a munkahelyi, mind a magánéleti gondok, a folyamatos feszültség, a szorongás, az elégedetlenség, a sértettség, stb. kiválthatja. Játsszunk el a gondolattal: akkor az ősemberek nem is ismerték a fejfájást? Dehogynem, valószínűleg ők is szenvedtek tőle, bár náluk talán nem stressz-alapú fejfájás fordulhatott elő a leggyakrabban. A feszültség, a félelem, a stressz része lehetett az ő életüknek is.

Menekülési útvonalak

Sokkal könnyebb megoldást találni életünk bármelyik felmerülő gondjára, ha nem fáj a fejünk, így szerencsés legelőször is a tünetet csillapítani egy-egy jól bevált szerrel. Érdemes jó előre a háziorvostól kérni ehhez receptet a kis házi gyógyszertárunkba. Így biztosak lehetünk abban, hogy a számunkra a legmegfelelőbb, jó minőségi fájdalomcsillapító áll a rendelkezésünkre a fejfájás esetére. Ezután azonban el kell gondolkodni azon is, hogy még mit tehetnénk azért, hogy elkerüljük a stressz által okozott fejfájás jelentkezését. Akár egyetlen nap alatt meg lehet figyelni, hogy vajon alszunk-e, pihenünk-e eleget, van-e elegendő feszültségoldó mozgás, friss levegő, megnyugtató, energiát adó örömforrás az életünkben. Nem uralták-e el napjainkat a káros szokások, mint a dohányzás, a mértéktelen evés, alkohol, drogfogyasztás. A legstresszesebb munkahelyen is fel lehet állni néhány percre, kinyújtóztatni, megmozgatni a végtagokat, néhány lazító, frissítő vállkörzést vagy légzőgyakorlatot elvégezni.

Nagyon fontos tudni azt is, hogy szokatlanul erős, tartós, hányással, látászavarral vagy egyéb, újszerű tünetekkel fellépő, lázzal, tudatzavarral járó fejfájással mielőbb orvoshoz kell fordulni.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag