A dobosoknak ugyanolyan jó a fizikai állapota, mint a sportolóknak

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Csúnya viccek céltáblái, és még a legmozgékonyabbakat sem tartják a fizikai erény mintaképeinek. Mégis: úgy tűnik, a dobosok a legfittebb atlétákkal is felveszik a versenyt.

Hiába John Bonham dübörgő félórás szólói a Led Zeppelin hátterében, vagy Keith Moon őrült bőrpüfölése a The Who együttesben, egyik férfit- akárcsak az őket követő dobos nemzedékek tagjait - sem ismerték el soha edzett sportolóként.

Mindez azonban meg fog változni. Clem Burke, a Blondie veterán dobosának részvételével nyolc éven át végzett kutatást követően a sportorvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a dobosok fizikai állóképességüket tekintve hasonló szinten vannak, mint a világklasszis sportolók.

Marcus Smith, a Chichester Egyetem munkatársa a következőképpen fogalmaz: "Számomra, sportorvosként, ő semmiben sem különbözik az olimpikonoktól, akikkel dolgoztam."

Dr. Smith és Steve Draper, a Gloucestershire Egyetem kutatója Burke oxigénfelvételét, vérlaktát szintjét és pulzusát mérte a próbák és a koncertek alatt.  "Közel két liter folyadékot vesztett egy előadás alatt, ami majdnem annyi, mint egy 10 ezer méteres távot teljesítő futó esetében" - állítja Dr. Smith.  Burke óránként 400-600 kalóriát égetett el. Pulzusa átlagosan 140-150 ütés volt percenként, bár néha akár 190-re is megemelkedett - ami megegyezik Cristiano Ronaldo premier ligás futball meccsén mérhető eredménnyel. Smith egyébként azért érezte úgy, hogy mindáron helyre kell állítania a rockzenészek presztizsét, mert régóta eltökélt Blondie rajongó.

Burke-nek csúcsformában kell lennie fizikai állóképessége szempontjából, de időnként ízületi fájdalom gyötri. "A jacuzzi, a szauna és a masszázs mind elengedhetetlen részét képezik a modern dobos életének" - mondja a rockdobos.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag