20 forint egy élet?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

Afrikai gyerekek napi ivóvízellátását teszi lehetővé egy speciális víztisztító por, melyet a Procter&Gamble fejlesztett ki, és a Tiszta vízzel a gyermekekért elnevezésű humanitárius program keretein belül juttat el a rászoruló afrikai országokba. A cél, hogy minél kevesebben haljanak meg a szennyezett ivóvíz fogyasztása miatt. A PUR csomagokat a program dolgozói szállítják el és mutatják be a fejlődő országok lakosainak, ahol egy ilyen tasakot tíz dollárcentért vásárolhatnak meg a rászorulók. Ez egy ember egy heti ivóvízmennyiségét képes megtisztítani.

Közel három és fél millió ember hal meg a világon a szennyezett vízzel kapcsolatos megbetegedésekben, ennek 84 százaléka tizennégy év alatti gyermek. Számos afrikai állam népességének több mint a fele nem jut elegendő ivóvízhez, így rászorulnak a számukra elérhető egyetlen megoldásra, a helyi kutakból, tavakból vesznek magukhoz kórokozókkal fertőzött szennyvizet. A szennyezett víz fogyasztása komoly hasmenéses megbetegedéseket okozhat, amelyek fokozottan veszélyesek, hiszen nagy mennyiségű vízvesztéssel járnak, az amúgy is dehidratált szervezet kiszáradásához vezetnek. Európában egy ötperces zuhanyzással több vizet használunk el, mint egy fejlődő ország nyomornegyedének lakója egy teljes nap alatt.

A megfelelő minőségű ivóvíz és higiénia biztosításával elkerülhetőek lennének a szennyvíz-fogyasztás okozta megbetegedések, mint a kolera és a vérhas. A betegségek legveszélyeztetettebb alanyai a csecsemők és az öt évnél fiatalabb gyermekek. Az ilyen hasmenéses betegségek leginkább azokon a területeken fenyegetnek, ahol kevés, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre természetes ivóvíz, illetve az infrastrukturális körülmények nem megfelelőek a víztisztításra. Ezeken a területeken a napi túlélést jelenti ez az egyszerűen szállítható és alkalmazható készítmény, mégsem jut el mindenhova, ahol rászorulnának.

E probléma megoldására alakult meg a CSDW, vagyis a Tiszta vízzel a gyermekekért program, amiben 2009. július 1-től szeptember 30-ig, Magyarországon is bárki részt vehet az Aqua kollekció matricájával ellátott Pantene, Gillette, Camay, Wellaflex, Londa vagy Oral-b termékek megvásárlásával, mert a P&G minden egyes készítmény után egy afrikai gyermek egyheti ivóvizét biztosítja.

A PUR csomagokat 10 liter vízben kell feloldani, majd néhány perc folyamatos kevergetés után állni hagyni. Ezalatt eltávolítja a bakteriális mikroorganizmusokat és a lebegő anyagokat, illetve a baktériumok 99,99 százalékát, beleértve a kolera, bélvírus és hepatitisz vírusokat. Végül egy tiszta anyagon, akár konyharuhán átszűrve egészségre veszélytelen, átlátszó, tiszta, jó minőségű vizet kapunk. Az így előállított ivóvíz csecsemők számára is veszélytelen.

Egy tasak megközelítőleg 20 forintba kerül, tehát egy gyerek éves ivóvízszükséglete fedezhető alig több mint ezer forintból. Ez kizárólag az előállítási költséget fedezi, profitot nem képez a gyártó cégnek. A termék összetétele publikus, és bármilyen humanitárius szervezet könnyen hozzá tud jutni, ezzel is támogatva a rászorulókat. A termék fogyasztói használatra egyelőre nem elérhető, bár Magyarországon is szükség lehet rá, például az árvíz sújtotta településeken.

A kémiai tisztító költséghatékony és könnyen szállítható, ám a humanitárius erőforrás még nem áll megfelelő mértékben rendelkezésre ahhoz, hogy minden rászorulóhoz eljuttassák a segítséget.
Egyszerű megoldást jelenthetne ez az elegendő mennyiségű ivóvíz biztosítására és a vízhiányos területek konfliktusaira is.

Kovács Nikolett

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag