2040-re a feledékenyek bolygójává válik a Föld!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Össze fog omlani a társadalom 2040-re, mert addigra kétszer annyi demens (szellemi hanyatlásban szenvedő) beteg lesz, mint ahány munkavállaló.

A döbbentes tényre az Alzheimer-kór világnapja kapcsán dr. Rajna Péter, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának professzora hívta fel a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémián tartott rendezvényen. Ennek elkerülésére csak akkor van esély, ha nagyobb hangsúlyt fektetünk a megelőzésre.

Egyénileg a prevenció - a jelenlegi kutatások szerint - az általános jó egészségi állapot megőrzése és a jó alvás.
A közösségi prevenció például abból áll, hogy az idős emberekben fenntartjuk a motivációt, a hasznosságtudatot, tehát lehetőséget adunk számukra, hogy állapotuknak megfelelően részt vegyenek a mindennapi munkafeladatokban, mivel ez javítja a szellemi és testi kondíciójukat.
Arra is szükség van, hogy megfelelő ingerek érjék őket, ne csak a televízió - viszont kerüljék a stresszt. A szellemi (agytorna) és fizikai gyakorlatok (mozgás) is segítenek megőrizni a test és szellem épségét.

Pár éve ígéretes eredményeket publikáltak az Alzheimer-kórt megelőző oltásokról, ám a kutatásokat végül megszakították, mivel az oltás egyes pácienseknél agyvelőgyulladást okozott.

Alzheimer-kór

Alzheimer-kór

Hámori József professzor, az MTA alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy 85 év felett már minden második embernél jelentkeznek a demencia tünetei, az Alzheimer-kór legfőbb rizikófaktora maga az életkor. Ugyanakkor létezik a betegségnek egy másik változata, amely 30-35 éves korban kezdődik és genetikailag meghatározott, az erre való hajlam öröklődik.
A professzor biztos abban, hogy 15-20 év múlva meglesz a betegség ellenszere, vagy legalább a megelőzésé.

Himmer Éva, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társaságának elnöke személyes érintettségéről is beszélt, mivel édesanyja is Alzheimer-kóros. Ahogy fogalmazott, nincs ennél megalázóbb betegség, mivel egy felnőtt ember veszíti el minden szellemi képességét. A hozzátartozók számára pedig fájdalmas látni, mert a beteg kétszer hal meg: egyszer akkor, amikor szellemileg meghal, aztán testi valójában is. Csakhogy a kettő között eltelik 10-15 év! - tette hozzá.
Az elnökasszony azt is kiemelte felszólalásában, hogy a betegek hozzátartozóira elviselhetetlen terhet ró az ápolás: mind fizikailag, mind anyagilag, mivel egy beteg gyógyszerköltsége 11.500 forint havonta - az OEP 50 százalékos támogatása mellett.
Ezért arra szólították fel a döntéshozókat, hogy a gyógyszerek támogatását 50 százalékról emeljék fel 70 százalékra, és tegyék elérhetővé több beteg számára a terápiát. Annak érdekében, hogy a betegek minél nagyobb számban hozzájuthassanak a korai diagnózishoz és a korai adekvát terápiákhoz, sürgősen változtassák meg a Demencia Centrumok jelenlegi működési rendszerét - az OEP által finanszírozott Alzheimer rendelési idő, és földrajzi távolság miatt ezek elérhetetlenek a betegek többsége számára. Azt is kérik, hogy országos demens napközi-hálózat kiépítését kezdjék el haladéktalanul, illetve minden Alzheimer-beteget gondozó kapja meg az Ápolási díjat bárhol is él az ország területén.

Az előrejelzések szerint a betegek száma 20 évente megduplázódik, Magyarországon 160.000-re tehető az Alzheimer-betegek száma.
"Jelenleg egyetlen ország sem képes megbirkózni egy ilyen fenyegető méretű válsággal! A kormányok egészségügyi és szociális rendszerei jelenleg nincsenek felkészülve a hatalmas krízis kezelésére, az ellátó rendszert fenyegető roppant támadásra" - hívták fel a figyelmet az Alzheimer-kór világnapja előtt tartott sajtótájékoztatón.
Az idei világnap magyarországi eseményének fővédnöke Prof. Dr. Hámori József, az MTA alelnöke, Védnökei pedig Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke, Prof. Dr. Rajna Péter egyetemi tanár, az MTA doktora, Benkó Sándor, egyetemi tanár, a Benkó Dixieland Band vezetője és Dr. Cseri Miklós, a Magyar Rotary kormányzója.

Kéky Kira
Év magánrendelője 2017

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Utazás és sport inkontinenciával?Utazás

Utazás és sport inkontinenciával?Döntsük le a tabut és beszéljünk a megoldási lehetőségekről!

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreHétköznapi tevékenység közben is végezhető

Zöldséges sült csirkeRecept

Zöldséges sült csirkeRostdús fogás az egész családnak

Fényvédelem: milyen krémet keressünk?Fényvédelem

Fényvédelem: milyen krémet keressünk?Elmondjuk miért fontos és milyen krémeket érdemes választani

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +14 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt napos, az ország jelentős részén derült időre van kilátás, csupán helyenként találkozhatunk néhány gomoly-, illetve fátyolfelhővel az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag