100 milliót kapott a Semmelweis Egyetem I. számú Belklinikája

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

egészségügyi intézmények, orvos, adomány, jótékonyság

100 éves születésnapjára 100 millió forintot kapott a Semmelweis Egyetem (SE) I. számú Belklinikája az Amerikai Magyar Koalíciótól. Az összeget a klinika felújítására szánták, ennek köszönhetően az intézmény egyhatoda újult meg. Az adományból a most 101 éves klinika tetőszerkezetét, lépcsőházát és tantermét újították fel.

A tantermet pénteken avatták fel és nevezték el Simonyi-tanteremnek.
Mint azt Szathmári Miklós klinikaigazgató elmondta: a terem a graduális és posztgraduális képzést szolgálja majd. A tanterem rekonstrukciója mellett az intézmény vezetése mindent megtett azért, hogy megőrizzék a régi értékeket, például a freskót, vagy az eredeti padokat, asztalokat.

A 100 év már önmagában elég az összejövetelre, megemlékezni a régiekről, az elmúlt eseményekről, számba venni, hogy most hol tartunk, és a példákból okulva milyen terveket lehet kovácsolni - mondta Tulassay Tivadar rektor az ünnepségen. Véleménye szerint ennél is jelentősebb, hogy vannak olyan intézetvezető professzorok, akik a sanyarú gazdasági körülmények ellenére is fel tudnak mutatni eredményeket.
"Ezek az épületek nem 5-10 évre készültek, és sugárzik róluk a szépség, hiszen csak ott lehet jót alkotni, ahol az embereket a szép és a harmónia veszi körül" - hangsúlyozta Demeter Judit, az Onko-Hematológiai Betegekért Alapítvány elnöke. A 100 év úgy telt el, hogy nem mindig jutott forrás arra, hogy megfelelően legyenek ápolva épített örökségeink. Szerencsére minden generációban vannak olyan professzorok, akik megtalálják erre a lehetőséget - tette hozzá.

Nyerjen!

Tart az Év Kórháza szavazás, voksoljon Ön is a SE ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinikára!
Szavazatával nyerhet egy egyhetes, kétszemélyes pihenést is a Garda-tóhoz!


Az intézményben 102 betegágyon folyik a gyógyítás, és két nyelven - magyarul és angolul - oktatnak. Egyetemi éveik alatt az orvostanhallgatók legalább 3 és fél évet töltenek a klinikán és a most felújított tanteremben.

Az klinika fő szakmai profiljai a vesebetegségek és vérképző rendszeri betegségek ellátása, valamint az anyagcsere-endokrin betegségek, kiemelten a cukorbetegek és a csontritkulásban szenvedő betegek gyógyítása, gondozása. E két népbetegség területén, országos centrumként évente több ezer ambuláns és fekvőbeteg ellátás történik a klinikán.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag