Kérdések és válaszok
Méhszájseb:

Édesanyám 52 éves, és már több mint 20 éve van egy seb a méhszáján. A legutóbbi három kenetvizsgálat P3-as volt. A nőgyógyász biopsziát vett, aminek az eredménye I/II, tehát az orvos elmondása szerint már elváltozott sejtek vannak. Édesanyámat a jövő héten akarják műteni, aminek során eltávolítanák a méhnyakkal együtt a méhtestet is. Feltétlenül indokolt a hiszterektómia? Nem lehetne csak a méhnyakat eltávolítani? Egy ilyen műtétnek melyek lehetnek a szövődményei?

A HáziPatika.com szakértőjének válasza méhszájseb témában:

Nem feltétlenül kell teljes hiszterektómiát végezni. Nyilvánvaló, hogy a lelet kezdődő daganatra utal, de ha a szövettanász megerősíti, hogy a kóros hám eltávolítása teljes egészében megtörtént, lehet várni és megfigyelni a citológiai lelet alakulását. A feltételezett humán papillómavírus fertőzés ugyanis az esetek 80%-ában spontán is meggyógyul, kb. 2 év alatt. Megfelelő kontroll mellett és megbízható szövettani háttér esetén tehát nem szükséges az invazív beavatkozás. Annál is inkább, mert annak súlyos szövődményei lehetnek.

méhszájsebbiopsziahiszterektómia

Cikkek