Magzati szívhangok az éteren át - napi jelentés a méhen belüli viszonyokról

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Évente 500-550 gyereket veszítünk el méhen belül úgy, hogy nem tűnik föl senkinek. Egy magyar találmány a mama hasfalán át "hallja" a magzat szívhangjait, méri a méhösszehúzódásokat, és az adatokat elküldi az orvos számítógépére.
Magyarországon a születés körüli halálozás kétharmadát a méhen belüli elhalás okozza. Ma már az is ismert tény, hogy az agyi sérülések jelentős része is méhen belül keletkezik. Van egy módszer, a kardiotokográfia, amit már évtizedek óta használnak a magzat állapotának a megítélésére. A ctg vizsgálatot hetente egyszer, a 34. terhességi hetet követően ajánlott, a 36. hetet követően pedig kötelező végezni. Ez sajnos nagyon kevés ahhoz, hogy felismerjük azokat a periódusokat a méhen belül, amikor veszélyben van a magzat.
Az új eszköz egy pici kis készülék, úgy működik egy menürendszerrel, mint egy mobiltelefon. Két érzékelője van, az egyik a magzat szívhangját méri egy rendkívül érzékeny parányi mikrofonnal, a másik pedig a méh spontán összehúzódásait egy finom rugó segítségével. A készülék ezeket az adatokat eltárolja, majd, mint egy rádiótelefon, átjátssza az orvos számítógépébe, ahol ezek a mért értékek mármint ctg görbe jelennek meg. Ettől a vizsgálati módszertől, és hálózattól azt reméljük, hogy a méhen belüli elhalások egy részét sikerül megelőznünk - mondja Török Miklós professzor, az eszköz feltalálója. - Naponta 20 perces kényelmes, otthoni méréssel sokkal hatékonyabbá tesszük a diagnosztikát.
Török Miklós
Amerikában is vannak ilyen vállalkozások, csakhogy azok ultrahangos készüléket használnak. A Yale Egyetemen folyó legújabb vizsgálatok szerint az ultrahang befolyással van az agy fejlődésére, ezért az ultrahanggal működő eszközök otthoni monitorozásra nem ajánlottak. Ez a mindenütt szabadalmaztatott készülék az egyetlen a világon, amelyik az akusztikus jeleket, tehát magát a szívhangot tudja fogni. Mégpedig úgy, hogy semmiféle más zavaró hangot nem hall, csak a magzati szívbillentyűk összecsapódását. A másik, a nyomásérzékelő, egy kis piezoelektromos kristály, amelyik egy rugóval illeszkedik a hasfalhoz, és amikor a hasfal megkeményedik, akkor ebben a kristályban egy kis feszültség keletkezik, és azt érzékeli a készülék. Ez egy teljesen passzív rendszer, teljesen ártalmatlan, nincs semmilyen külső energia bevitel, semmilyen biológiai hatás.
Az orvos a pulzusgörbe, a méhösszehúzódások, és a baba mozgásának - amely szintén látható - az összehasonlításából tud következtetni, hogy a magzat jól érzi magát, vagy valami nem tetszik neki. Az elsődleges cél a közvetlen életveszély jelzése, de további kutatásokat terveznek az agyi sérülések és a szívhangok közötti összefüggések kimutatására is. A rendszert fél éve tesztelik az Országos Gyógyintézeti Központban, és több gyereket is sikerült megmenteni azáltal, hogy felismertek valamilyen méhen belüli veszélyt.
Esti Judit interjúja nyomán
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag