Labdát minden gyereknek!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Nagyon nehéz sorsa van egy kövér gyereknek. Az iskolában csúfolják, amikor a lányok már fiúkkal járnak, ők magányosak, és felnőttként várja őket a karcsúságot idealizáló világ ezer sérelme. A betegségek veszélyeiről nem is szólva. Az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 15-18 évesek körében végzett kutatása szerint a középiskolások közül minden negyedik túlsúlyos. A fiúk között több, a lányoknál kevesebb a kövér gyerek. De egyaránt igaz a diákok sokaságára, hogy nem mozognak elég sokat. Keveset vannak friss levegőn, és nem esznek elég egészséges ételt.
Az elhízás már korábban kezdődik. Halmy László professzor, a Magyar Elhízás-tudományi Társaság elnöke arról a megdöbbentő adatról számolt be nemrég, hogy öt év alatt öt százalékkal nőtt Magyarországon az elhízottak aránya. Az csekély vigasz, hogy mindezért az emberi gének is okolhatók, mert hajdan, a civilizáció előtti korokban azok tudtak életben maradni, akik kevesebb élelemmel is beérték, s a mai ember szervezete sokallja azt a rengeteg ételt, amit a mai korban megehet.
Ezért azt tanácsolja, hogy már a terhesség idején próbáljanak az anyák egészségesen étkezni, óvakodni az elhízástól, mert a túltáplált anya gyereke is túlsúlyos lesz. A szakértők azt is ajánlják, hogy a gyerekek, akik eredendően szeretnek mozogni, kapjanak erre elég lehetőséget. A túlsúlyos gyerekeken már egy labda is segít, ezért javasolnak egy olyan mozgalmat, hogy minden gyerek kapjon labdát. Biztosan szívesen játszanak és ugrálnak vele.
Szűcs Zsuzsa dietetikus a változatos étkezést tartja nagyon fontosnak. Azt, hogy a családban a felnőttek is egyenek egészségesen, s akkor a gyerekek az ő mintájukat követik. A kisgyerekeket érdemes többféle gyümölccsel, zöldséggel megkínálni. Jó, ha megismerik és megszeretik ezeket az ízeket.
Nagyon sokat árt, ha a gyerekek reggeli nélkül, éhesen mennek el otthonról. Pedig az OÉTI felmérése szerint a diákok 25 százaléka nem reggelizik. Ami nemcsak a pénz hiánya miatt alakul így sok családban, hanem a nagy sietség miatt is. Ilyenkor kap valami zsebpénzt a gyerek, amit aztán vagy uzsonnára költ a büfében, vagy nem, vagy egészséges ételt vesz, vagy nem. Az lenne a jó, ha a gyerekek otthonról vinnének egészséges uzsonnát. Mint ahogy az is kívánatos, hogy a cukros, édes üdítők helyett rászokjanak a vízre, vagy a valódi rostos gyümölcslére. Ehhez az első lépést már megtette néhány iskola, ahol ingyen kapnak a gyerekek ásványvizet.
A másik véglet a riasztó fogyókúra-mánia terjedése a kamaszok között. A 7-14 éves lányok 29 százaléka fogyókúrázott már, a 15 évesnél idősebbek 41 százaléka. A fiúk közül csak minden negyedik sportol naponta, a lányoknak viszont csak 13 százaléka.
A jelenség nem magyar specialitás, hiszen a karcsúság ideálja már sokkal korábban elterjedt Amerikában. A Minnesotai Egyetem öt éven keresztül folytatott vizsgálata szerint minél elégedetlenebb egy tinédzser a testével, annál valószínűbben kezd egészségtelen fogyókúrába. Az ottani fiatalok sem a mozgással próbálnak eredményre jutni, hanem a csodadiétákkal. A minnesotai vizsgálatból az is kiderült, hogy azok a fiatalok, akik diétával igyekeztek fogyni, öt év után többet szedtek magukra, mint azok a társaik, akik egészségen éltek, és nem fogyókúráztak.
A falánkok foggal ássák meg sírjukat. (Estienne)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag