Köddé vált ígéretek, kényszerű magánosítás

Kövessen minket!

Közgyűlési határozat alapján ősszel privatizáció tárgya lesz a megyei fenntartású tüdőgyógyintézet.
Az egészségügyi intézményeket érintő megszorítások miatt havonta mintegy 80-90 millió forint deficitet termel a Baranya megyei önkormányzat fenntartásában működő, több telephelyen lévő kórház-komplexum. Bár az ellenzéki vezetésű megye sokáig próbálta elkerülni a magánosítást, a kialakult helyzetben mégsem tehetnek mást, minthogy a tüdőgyógyintézetet közbeszerzési pályázaton meghirdetik. A tendert ősszel írják ki, az intézmény iránt vannak érdeklődők - vázolta a történéseket Horváth Zoltán , a Baranya megyei önkormányzat egészségügyért felelős alelnöke.
Amikor az 1960-as évek elején megépítették Pécs "tüdejében", a Mecsek hegység oldalában az intézményt, az elsődleges cél a város-környéki bányákban dolgozó és tüdőbetegséggel(szilikózissal) küszködő betegek megfelelő gyógykezelése, rehabilitálása volt, jó levegőjű, zöld környezetben. Ezért is hívják a kórházat az itteniek még napjainkban is tüdőszanatóriumnak, holott az egészségügyi létesítmény funkciója az elmúlt évtizedekben jócskán átalakult. A bányászat már régen megszűnt, viszont a városnak, illetve a megyének egyre nagyobb szüksége lett idősgondozásra alkalmas ápolási ágyakra és a főként tüdő-tumoros betegek szakellátására.
A mecseki intézményben jelenleg két osztály működik: 70 ágyon geriátriai ellátás folyik, az ápolási részleg pedig 34 ágyas. Miután a tüdőgyógyintézet kihasználtsága nem megfelelő (minden második ágyon fekszik páciens), a működés hatékonysága is alacsony. Ebből következik, hogy a havi deficit eléri a harminc millió forintot.
E negatívumba futó gazdasági helyzetet a teljesítményvolumen-szabályozáson túl nehezíti, hogy az épület állapota leromlott, rezsije magas, felújítás évtizedek óta nem volt a szanatóriumban. Az egyedüli megoldást az jelentheti, ha az intézményt - megfelelő tőke-háttér birtokában - magánbefektető vásárolja meg úgy, hogy a kórház megtartja egészségügyi funkcióját - fogalmazott az alelnök.
Az erről szóló garancia-feltétek természetesen megjelennek majd a pályázat kitételeiben is. Az értékesítésből származó összeget pedig egészségügyi fejlesztésre fordítja az önkormányzat.
A tervek szerint a pulmonológia a megyei kórház központi épületébe költözne. A szakterület megszüntetéséről azért sem lehet szó, mert e részleg a folyamatban lévő integráció részét képezi. Miután az egyetemi klinikákon nincs tüdőgyógyászat, fontos ennek az ellátási profilnak a megtartása.
Egy hajóban a megyei kórház és az egyetem
- Az egyetemmel történő integrációról egyébként már harmadik hete naponta egyeztetünk, ám minden ponton még nem tudtunk megállapodni - ismertette a jelenlegi állapotot az alelnök. -  A tét nem kevés: olyan integrációs struktúra kialakítására törekszünk, amelyben nem sérülnek sem tulajdonosi, sem a szakmai(betegellátáshoz köthető) érdekek. Ehhez azonban vékony mezsgyén lavírozva kell megtalálnunk a megoldáshoz vezető utat.
Az ismert központi megszorításokon túl a helyzetünk azért is nehéz, mert hiába tervezzük, hogy 2008-ban megvalósítjuk korábbi döntéseinket, ha ezeket a hektikusan változó jogszabályok ellehetetlenítik. Az alulfinanszírozott egészségügyi ellátórendszeren kívül a legnagyobb gondot ugyanis a pénzügyileg kiszámíthatatlan környezetben látom - mondja az alelnök.
Abban a felek (egyetem, megye) egyetértenek, hogy jelenleg a megyei és az egyetemi ellátás fontos területein léteznek felesleges párhuzamosságok. Ez pedig a gyermek fekvőbeteg-ellátás és a nőgyógyászat-szülészet. Ezért e két szakmai területen szükséges és sürgető elsőként megvalósítani az integrációt.
Az átalakítás koncepciójában azonban még nincs teljes egyetértés: amíg a gyermekrészlegek összevonását a megyei tulajdonos szeretné inkább, addig a szülészeti ág egyesítését az egyetem sürgeti. A megyei kórház fenntartója azt kívánja elérni, hogy a jelenleg 92-ről 60 ágyra csökkentett gyermekkórházban jöjjön létre integrált fekvőbeteg-központ, amely képes befogadni az egyetem 114 ágyát; hiszen ez a kórház nem is olyan rég még 200 ággyal működött.
Ezért sem igazak azok a rosszindulatú híresztelések, amelyek szerint az önkormányzat ingatlaneladás révén szabadulni akarna a saját fenntartású gyermekkórházától. Az viszont vitathatatlan, hogy a jelenlegi állapot sokáig nem tartható, hiszen a radikális ágyszám-csökkentés miatt megcsonkított intézmény évi 200 millió hiányt hoz a tulajdonosnak.
- Hiába csökkent ugyanis a jó hírű Kerpel-Frónius Ödön gyermekkórházunkban az ágyszám, attól még az intézmény működtetési költsége (rezsije) nem lett kevesebb - érvelt a mielőbbi megoldás mellett az alelnök.
A szülészet esetében pedig kérdés: amennyiben e területen  az aktív ellátás megmarad a megyei kórházban, az önkormányzat helyhiány miatt nem tudná az intézménybe levinni a pulmonológiai részlegét. Az egyeztetések tehát e két területről folytatódnak.
- Az akut gondok kicsúcsosodásának nyilvánvaló oka, hogy sokáig bíztunk az egészségügyi kormányzat ígéreteiben, hiszen már korábban létrehoztunk egy külön társulást, türelmesen vártunk azokra a pályázatokra, amelyek lehetővé tennék végre a megye, a város és az egyetem intézményeinek integrációját. Miután a biztosnak tűnő ígéretek köddé váltak, nincs más lehetőség, mint egy egységes és hatékonyan működő ellátórendszer létrehozása. Ezt egyébként az egyetemi tárgyalópartnereink is így gondolják - állítja az alelnök.
Kérdésünkre, hogy az egyetem képes lesz-e segíteni a megyei kórház átalakításában az általa megpályázható milliárdokból, Horváth elmondta: erre nem lesz lehetősége a pécsi orvosegyetemi centrumnak. Hiszen nem szabad elfelejteni: az intézmény lecsökkentett igénye 24 milliárd forint volt, ám ehelyett jó, ha megkap 12 milliárd forintot. (A történet Molnár Lajos egészségügyi minisztersége idejében még 60 milliárd forintos integrációt támogató összegről szólt.)
Ez a 12 milliárd forintra apadt pénz legfeljebb arra lesz elég, hogy a pécsi egyetem orvoscentruma - a rendelkezésére álló szűkös keretein belül - létrehozza sürgősségi betegellátó egységet létrehozza.
A további racionalizálásra is közösen keresik a megoldást
A későbbi költségek csökkentésére megoldást kereső közös gondolkodás kiterjed az egységes energiafelhasználás mikéntjére is, amire sort lehetne keríteni az energia-szektor liberalizálása után. Hasonló lehetőség kínálkozik az eszközbeszerzésben és az étkeztetésben. Az alelnök szerint több területen is megvalósíthatónak tűnik a közös működtetés.
Horváth Zoltán azonban hangsúlyozta: az egyetem és a megye között abban teljes az egyetértés, hogy az együttműködést csakis apró, jól megtervezett lépésekkel lehet kialakítani.
A számos nehézség mellet azonban kissé biztató, hogy a megyei kórház milliárdos adósságállományát sikerült némileg ledolgozni. E kedvező tendenciát megerősítette a kórház igazgatója is. Mint azt dr. Rúzsa Csaba főigazgató portálunknak elmondta: a korábbi 1,5 milliárd forintos hiány 1,2 milliárdra fogyott, ami kedvező pénzügyi folyamatként értékelhető. A főigazgató úgy véli, hogy ha az egyetemmel közösen kidolgozott tervek nem buknak el, jó esélye lehet a megyei kórháznak a pénzügyi egyensúly megteremtésére.
2007-08-11 13:42
Forrás: Weborvos Erdei Éva
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősebben felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható, néhol futó hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag