Kimúlik a szegedi mesterséges kromoszóma?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hiába a dicső múlt, a mesterséges kromoszóma világelső létrehozása, a Szegedi Biológiai Központ ígéretes kutatása, a gyógyíthatatlan betegségek génterápiája nem kapott pénzt.
A világon elsőként a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) Genetikai Intézetének kutatói állítottak elő tisztítható, működőképes emlőskromoszómát. A húszéves fejlesztés eredményét tavaly fehérjegyógyszerek gyártására a világ egyik legnagyobb gyógyszercége, a GlaxoSmithKline vásárolta meg. De ebből nem látott pénzt az SZBK, mert a technológia kizárólagos hasznosítási joga egy 1997-ben létrehozott kanadai cégnél volt. A tőzsdén szereplő cégben részvényes Hadlaczky Gyula professzor, a kromoszóma létrehozója, de ez nem jelenti azt, hogy a pénzek nála csapódtak le. Az igaz, hogy a kanadai biotechnológiai cég 12 milliárd forintnak megfelelő összeget költött a mesterséges kromoszómával kapcsolatos kutatásokra, de nem itthon, hanem Kanadában. Kutatási pénz Szegedre 2004 óta nem jutott - nyilatkozta lapunknak Hadlaczky. Annyit sikerült elérni, hogy a mesterséges kromoszómatechnológia magyarországi génterápiás felhasználási jogát egy hónappal ezelőtt megkapta az SZBK.
A mesterséges kromoszómatechnológia alapján három éve kezdtek el gyógyíthatatlan betegségek génterápiájával foglalkozni. Olyanokkal, amelyeknél ismert az öröklött, szerzett rendellenességek kialakulási folyamata. A szegediek úgy próbálják javítani a sejtek, szövetek működését, hogy a fehérje hiányzó, vagy hibás génjét "gyógyító" génnel pótolják. Őssejt és mesterséges kromoszóma kombinációjával elérték, hogy a beteg egerek szervezete egészséges sejtekkel rendelkezzen.
A Széchenyi- és Gábor Dénes-díjjal is elismert Hadlaczky Gyula állítja: a mesterséges kromoszómával az őssejtes beavatkozás eddig leukémiát okozó mellékhatása is kiküszöbölhető lenne az immunhiányos betegségek kezelésében - az így kezelt gyermekek ötödében alakul ki ez a betegség. A kísérletek folytatása azonban, úgy tűnik, elakadt, mert bár hiába értékelték a bírálók kitűnőre a szegedi anyagot, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokhoz (OTKA) benyújtott 130 milliós támogatási kérelmet elutasították. Hadlaczky szerint az elutasítás indoka nem állja meg a helyét, ezért érdemi választ vár az OTKA-elnökétől. A kutató szerint, ha sikerülne befejezni a programot, öt-hat év múlva génterápiai kezelések kezdődhetnének a hazai klinikákon. A hazai pénz azért lenne fontos, mert a kanadaiak az állatkísérletekre eddig adott 14 milliónál többet nem akarnak adni. A gazdasági minisztériumtól korábban elnyert 94,5 millió forint pedig nem elég a munka befejezésére.
A szegedi pályázat elutasítása mögött sok ok állhat. Budapesten máig tartja magát az a feltételezés, hogy a szegedi kutató hatalmas pénzek felett rendelkezik, miközben ez Hadlaczky Gyula szerint nem igaz. A hazai viszonyok között a legjobbak közé tartozó kutató társai között sem túl népszerű. Ezt igazolja, hogy eddig kétszer jelölték akadémikusnak, de a tagok nem szavazták be.
Makara Gábor, az OTKA elnöke lapunknak elmondta: a bírálati eljárás részleteit nem hozhatja nyilvánosságra. Az OTKA-forrása csak a legkiválóbb pályázatokra elegendő, ami a beérkezett anyagok alig több mint 20 százalékát fedezi.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag