Ismét van szülészet a Margit kórházban

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Új szülőszobákkal ismét megnyílt a volt Szent Margit Kórház szülészete.
Az immár a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-Budai Egyesített Kórházai néven működő intézmény emellett a fejlődési rendellenességgel világra jött újszülöttek és csecsemők számára egyedülálló ellátást nyújtó osztállyal, valamint az agyi érkatasztrófát szenvedett vagy Alzheimer-, Parkinson-kóros betegek rehabilitációját biztosító részleggel bővült, az eddiginél is magasabb szintű és kulturáltabb egészségügyi ellátást nyújtva az észak-budai régióban élőknek.
A Lévárdi Ferenc vezetésével működő szülészeti részleg a korábbi hagyományok szerint, családbarát körülmények között várja a kismamákat. A János kórházi telephellyel együtt az intézmény összesen 8 szülőágyon biztosítani tudja a régió 450 ezer lakosának szülészeti ellátását.
Döntően az észak-budai kerületekben, valamint a környező településeken élő neurológiai betegek komplex rehabilitációját szolgálja a korábbi Szent Margit Kórház aktív neurológiai osztályából kialakított neurológiai rehabilitációs centrum. Tóth Ignác főorvos osztályán agyi érbetegek - stroke-on, gutaütésen, szélütésen átesettek, Alzheimer- és Parkinson-kórosok - utógondozását végzik.
Országos hatáskörrel működik - immár az egykori Margit kórházban - a megszűnt Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézettől átvett fejlődésneurológiai osztály. A Berényi Marianne vezette osztályra évente 1500 olyan csecsemőt irányítanak, akiknél központi idegrendszeri sérülés gyanúja merül fel, illetve akik gerincsérüléssel születtek. Az országban ez az egyetlen ilyen jellegű ellátóhely.
A Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-Budai Egyesített Kórházai Bécsi úti telephelyén, a volt Margit kórház "A" épületében kialakított szülészeti részleget, a fejlődésneurológia, illetve a neurológiai rehabilitációs osztályt Horváth Csaba , Budapest egészségügyért felelős főpolgármester-helyettese adta ma át. Az ünnepségen részt vett Badacsonyi Szabolcs megbízott főigazgató és Bús Balázs , a III. kerület polgármestere.
A polgármester nyilatkozata
Március 1-én, szombaton ismét beindult az élet a volt Szent Margit Kórház, ma már - hivatalosan - a Szent János Kórház Bécsi úti telephelyeként nevezett egészségügyi intézmény szülészeti osztályán. 15 ágyon látják el ismét a szülő kismamákat. Az eltelt négy napban már igazán nagy forgalmat "bonyolított" az osztály, csak tegnapelőtt négy szülés volt.
Beigazolódott az az állítás, amelyet pontosan egy évvel ezelőtt, a Szent Margit Kórház Szülészeti Osztályának bezárásakor hangoztatott és egyértelműen kinyilvánított Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata: szakmailag és várospolitikailag is hibás döntés elvinni a szülészetet a térségből, itt van szükség rá!
Az újra megnyitott szülészet éppen ezt a szükségszerűséget igazolja, alig egy év leforgása alatt bebizonyosodott, a Szent János Kórház mindössze 55 szülészeti ágya képtelen egymagában ellátni a Margit Kórház eddigi klientúráját is.
A Főváros vezetése részéről meglehetősen meglepő és furcsa sikertörténetként beállítani azt a képtelen és gyakorlatilag "védhetetlen" helyzetet, melyet maguk a főváros vezetői teremtettek, miközben az orvosi szakma állítása egy évvel korábban is ugyanaz volt, mint ma. Vagyis, hogy nem lenne-, lett volna szabad megszüntetni a Margit szülészetét. Hogyan lehet mégiscsak "sikert kovácsolni" a megalapozatlan, meggondolatlan és felelőtlen döntésből?
Kövessük csak végig gondolatban az elmúlt két év történetét: 2006-ban még a Szent Margit Kórház a főváros gazdaságilag is jól működő intézménye. Ám a 2007-es év folyamán végrehajtott strukturális változtatások következtében - 2007. április 1-vel Havas Szófia , fővárosi képviselő, a Regionális Egészségügyi Tanács elnöke javaslatára - megszüntették a kórház szülészeti és sebészeti osztályait (amúgy törvénytelenül, hiszen onkológiai, gasztroenterológiai és szülészeti osztály sebészeti osztály nélkül nem működhet!), így a Szent Margit Kórház már gazdaságilag veszteséggel zárta az évet. Ki lehetett tehát jelenteni, hogy veszteséges intézményként nincs további, önálló létjogosultsága, össze kell vonni más intézményekkel.
A főváros vezetése 2007 folyamán Óbuda-Békásmegyer megkereséseit, aggodalmát figyelmen kívül hagyta, méltánytalanul érdektelen ügyként kezelte, végül az év végén megfogalmazott jogos kérelmét - miszerint vigye a Fővárosi Közgyűlés elé a döntés meghozatalát -, jogtalanul elmulasztotta. A 2008. február 28-ai egészségügyi bizottsági ülésen pedig arra hivatkozva, hogy mivel gyakorlatilag nem létezik már a Szent Margit Kórház, végképp elhárította a kerület átvételre tett kísérletét.
2008. március 1-től pedig a Margitban ismét szülhetnek a III. kerületi kismamák. Alig egy év kellett csak, hogy a Szent János Kórház feladatainak ellátására mentőövként kinyisson a 110 éves intézmény népszerű szülészete. (Félve merem csak feltenni a kérdést, vajon a kórház bezárása, majd újbóli megnyitása milyen költséggel terhelte az amúgy tudvalevőleg nehéz anyagi helyzetben lévő magyar egészségügyet?)
Üdvözlöm a kórház szülészeti osztályának ismételt működését és örülök, hogy a kerület gyermekváró édesanyái a lakóhelyükhöz közel, több átszállástól megkímélve juthatnak el orvosukhoz, nyugodtabb lelkiállapotban várhatják jövendő gyermeküket.
Ám a kerület vezető politikusaként afelől egyáltalán nem vagyok biztos és nyugodt, hogy az egészségügyben zajló, továbbra is zavaros, átláthatatlan és elítélendően felelőtlen változtatások, elképzelések pl. holding létrehozása stb., valóban a betegek érdekét és a gyógyulás színvonalának emelését szolgálják.
Bús Balázs
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának
polgármestere
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +32 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, a napsütést inkább csak északkeleten, illetve északnyugaton zavarhatják felhők.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag