Idegsejteket aktivál az okosító mágnes

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Mit szólnának ahhoz, ha az egyik legrémesebb betegséget, a súlyos memóriazavarral, elbutulással járó Alzheimer-kórt - de az időskori szenilitást, feledékenységet, szellemi leépülést is - úgy lehetne gyógyítani, hogy a beteg testrészt, tehát az agyat mágneses hatásnak tennék ki, és így meggátolnák az agysejtek pusztulását? Naivitás?
Úgy tűnik, nem, mert komoly kutatók egyre több bizonyítékát találják annak, hogy meghatározott mágneses térben bizonyos idegsejtek valóban növekedésnek, szaporodásnak indulnak, mint arról a New Scientist nevű tudományos folyóirat is beszámolt. Ráadásul a mágneses tér épp azokon az agyi sejteken segít, amelyek a tanulásért és az emlékezésért felelnek.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mágnessel korábban is gyógyítottak pszichiátriai kórképeket. Dr. Borbély Katalin, az Országos Onkológiai Intézet PET-CT-ambulanciájának a vezetője, e modern képalkotó eljárások szakértője elmondta, hogy a mágneses mezőt már évek óta használják többek között a depresszió és a skizofrénia, valamint a Parkinson-kór kezelésére. Ezenkívül már Magyarországon is bevetik a szélütés, elterjedt szakkifejezéssel a stroke, következményeinek gyógyítására, rehabilitációs terápiájára. Ezt az eljárást TMS-nek (transcranial magnetic stimulation), azaz a koponya mágneses stimulációjának, "izgatásának" hívják. Ennek során az agyban elektromágneses tekercsek segítségével mesterségesen "gyógyító" mágneses mezőt hoznak létre.
Az eljárás azért nem terjedt még el, mert túl sok a sötét folt - túl keveset tudunk a kórélettani háttérről. Az egyik elmélet szerint igazából a speciális idegsejtekben a neuronok közötti kapcsolatok, "áramkörök" aktiválódnak. Azt is kutatják, hogy a mágnes miért nem hat az egyik idegsejtfajtára, és miért aktivál, kapcsol be más sejtcsoportokat - épp azokat, amelyek a memóriáért, a tanulási képességekért felelősek.
A TMS előnyeiről legutóbb az amerikai ideggyógyászok idei, Bostonban megtartott tudományos összejövetelén ismertettek egy érdekes előadást. Fortunato Battaglia, a New York-i Városi Egyetem (City University of New York) ideggyógyász-professzora munkatársaival öt napon keresztül kísérleti egereket tett ki a mágneses mező hatásának. Utána az agyukat szövettani vizsgálatnak vetették alá. Kiderült hogy a mágneses aktivizálási folyamat megváltoztatta a sejtek felszínén levő ún. glutamátreceptorokat, és így a sejtek mintegy hosszabb ideig maradtak bekapcsolva, és ezért a neuronok, az idegsejtek tevékenysége jelentősen megnőtt.
Ezenkívül a mágneses erő hatására az agy hippocampus nevű részében - ennek fontos szerepe van a hosszú távú emlékezés, a memória kialakításában - felgyorsult az őssejtek differenciálódása, érése is.
Dr. Rásonyi György , az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet ideggyógyász főorvosa elmondta: az agyban a hippocampus szemcsesejtjeiről tudjuk, hogy az élet során az emberben is képesek újraképződni. Különböző fizikai behatásokkal, például árammal, illetve az ideggyógyászatban használt gyógyszerekkel már korábban is sikerült az idegsejteket növekedésre serkenteni. Ám Battaglia kísérleteiben az volt az új, hogy a sejtaktiválást - az agynak a mágneses térbe helyezésével - célzottan, egy régióban, ott is kifejezetten a tanulásért, az emlékezésért felelős neuronokban érte ezt el - és ezt be is tudta bizonyítani. Ha tehát a módszer humán kísérletekben is beválik, talán végre lesz egy olyan eszközünk, amely a sejtpusztulás megállításával meggátolja az ember legnagyobb értékének, szellemi kapacitásának elvesztését, a felejtést. Rásonyi doktor azért szkeptikusabb, hisz ma még nem tudjuk, mekkora az agysejtek újratermelődésének a jelentősége - hogy a sejtképződésnek van-e egyáltalán bármilyen gyógyhatása az idegrendszeri betegségekben.
Kérdések, megoldandó problémák tehát még vannak bőven. A mágnesnek, a mágneses mezőnek is már annyi gyógyhatást tulajdonítottak. Ám reménykedünk, hátha az állatkísérletekben most valóban rátaláltak a bölcsek kövére - hogy egy bölcsebbé tevő, hatékony gyógymód alapjait rakták le. Olyat, amellyel a közeljövőben ki lehet védeni, vagy legalábbis le lehet lassítani az időskori elbutulást és a rettegett Alzheimer-kór progreszszióját - egy okosító mágnes segítségével.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag