Főként a szülészeket viszik bíróságra

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Mind több az orvosi műhibaper. Ma már a sebészeti és szépészeti beavatkozások, illetve a szövődményeik miatt is sok a bírósági ügy, de a jogviták többsége változatlanul a gyermekszülés kapcsán keletkezik.
Az utóbbi hetekben az otthon szülés közben fellépett komplikációk, illetve egy haláleset egy sajátos helyzet szabályozatlanságára hívta fel a figyelmet. Arra, hogy elvileg nem kötelező kórházban szülni: otthon, illetve otthonban is lehet. Csakhogy ennek nincs kidolgozott jogi feltételrendszere. Simon Tamás ügyvéd szerint az otthon szüléssel éppen ez a baj. Olyan komplikáció vagy netán tragédia, mint ami az otthon szülések kapcsán napvilágra került, a kórházban is megtörténhet, és a perek tapasztalatai szerint meg is történik.
Sőt, kártérítési perek egyelőre csak a kórházakban történtek miatt indultak - fogalmazott az ügyvéd.
- A kilencvenes évek óta egyre több az orvosi kártérítési per. Ebben szerepet játszik az 1997-es egészségügyi törvény is, amely részletesen szabályozza a betegek jogait - mondta Sághy Mária, a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnöke. Hangsúlyozta azonban, hogy a perek számának növekedéséből nem lehet levonni azt a következtetést, hogy az egészségügyi intézmények rosszabbul vagy felületesebben látnák el feladatukat. Inkább arról van szó, hogy az emberek ma már mernek perelni, s a károsultakat képviselő ügyvédek egyre elhivatottabban látják el a feladatukat.
A bírónő szerint torz képet kapnánk, ha a bíróságra került ügyekből ítélnénk meg a kórházi szülések helyzetét. A bíró ugyanis csak azokat az eseteket látja, amelyekben probléma merül fel.
A bírónő és Simon Tamás ügyvéd tapasztalatai szerint a szülészeti perekben általában vagy a szülés levezetésének módját vitatják, például azt, hogy valóban szükség volt-e például császármetszésre. A másik tipikus esetkörben azt nehezményezik, hogy a terhesgondozás során nem végeztek olyan vizsgálatokat, amelyekkel a fejlődési rendellenességeket ki lehetett volna szűrni.
- Az esetek többségét a károsultak nyerik meg. Ugyanakkor felébredt a szülész-nőgyógyász szakma is. Védekezésük kezd kiforrottabbá válni. Így például szakmai protokollokat készítettek a Down-kórról, császármetszésről, s a perekben már erre hivatkoznak, s nem azzal érvelnek, hogy "mi mindig mindent jól csináltunk" - fogalmazott Simon Tamás. Hozzátette: az elkövetkezendő időszakban ezekben a perekben nem az lesz a fő kérdés, hogy kellett-e, avagy indokolt lett volna-e császármetszést végezni, hanem az, hogy mitől károsodott a gyerek. Azaz, az okozati összefüggés kerül előtérbe. Az úgynevezett szakmai protokoll, amivel a kórházak védekeznek, keretek közé szoríthatja a kártérítési pereket, ugyanakkor született már olyan ítélet is, amely kimondta: az elvárható gondosság követelménye több annál, mintsem hogy a szakmai protokoll puszta alkalmazásával eleget lehessen tenni neki.
- Mivel a szülészet körében fordulnak elő a legsúlyosabb károsodások, ezekben a perekben ítélik meg a legmagasabb összegű kártérítéseket is - mondja Simon Tamás. A károsultak és hozzátartozóik - folytatta - ugyanazon perben vagyoni és nem vagyoni káruk megtérítését kérik, s végül ehhez adódik még a kamat is. Megtörtént már, hogy a családtagoknak összesen mintegy 85 millió forintot ítélt meg a bíróság.
A korábbiakkal ellentétben ma már előfordul, hogy a kórházak egyezséget kötnek, s nem ragaszkodnak az évekig húzódó eljáráshoz - fogalmazott az ügyvéd. Hozzátette: sajnálatosnak tartja, hogy továbbra sincs olyan nyilvántartás, amelyből kiderülne, hogy melyik intézmény ellen - szakterületenként - hány eljárás indult, s azok miként végződtek. Pedig ez megkönnyíthetné a kórházválasztást.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag