Fogy az idő! - figyelmeztet az infektológiai társaság a H1N1-el kapcsolatban

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az oltás az egyetlen védekezési lehetőség, szerencsére a bizalom kezd kialakulni a magyar vakcinával kapcsolatban, mivel az oltás megkezdése óta több százezer embert oltottak be, és senkinél nem alakultak ki olyan mellékhatások, oltási reakciók, amelyekkel ijesztgették a lakosságot.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium közös állásfoglalása a pandémiás A(H1N1) influenzával kapcsolatban a következő:

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?
Bár a H1N1 influenza világjárvánnyal kapcsolatos felkészülésre Magyarország lakosságnak elég idő állt volna rendelkezésére, a folyamatosan változó helyzet, az egymásnak ellentmondó szakmai és nem szakmai információk nagyfokú bizonytalanságot keltettek laikusok és az orvosok között egyaránt, mely elsősorban a védőoltással történő megelőzés terén eredményezett késedelmet.

Tekintettel arra, hogy az oltottak aránya jelentősen kisebb a vártnál és változatlanul hallani illetve olvasni vakcinációt ellenző nyilatkozatokat, a két testület szükségesnek tartja eddig szóban elhangzott véleményét nyilatkozat formájában is kiadni.

Magyarországon több gócban halmozódnak a H1N1 vírus okozta influenza megbetegedések, és több halálos kimenetelű megbetegedés is előfordult, itt a járvány. A folyamat lelassításának egyetlen reális is elérhető módja a lakosság széles rétegeinek védőoltása, melyre hazai gyártású vakcina áll rendelkezésre. Az oltóanyaggal kapcsolatban közszájon forgó megalapozatlan információk kezdetben széleskörű ellenérzést és tartózkodást eredményeztek, ezeket azonban napjainkra felváltotta a járvány miatti aggodalom.

Az immunrendszerem lepuffantja a vírusokat

Az immunrendszerem lepuffantja a vírusokat

A hazai H1N1 vakcina érvényben lévő alkalmazási előírása szerint az 1-3 éves gyermekek védőoltása is biztonságos és hatékony. Az oltóanyag várandós nőkben történő alkalmazásával kapcsolatban nincs ugyan tapasztalat, de semmi sem utal arra, hogy anyai vagy magzati károsodást okozna.
Ha feltesszük a kérdést, mi jelent nagyobb kockázatot: az oltás vagy az oltatlan személyekben esetlegesen fellépő megbetegedés szövődményei, egyértelműen az utóbbit kell veszélyesebbnek ítélnünk.
Az elmúlt egy hónap alatt beadott mintegy félmillió hazai védőoltás nyomán jelentősen csökkent a vakcina biztonságosságával kapcsolatos bizalmatlanság.
A forgalomba hozatalhoz szükséges tolerancia- és biztonságossági vizsgálatok után az oltóanyag-termelő továbbra is folyamatosan gyűjti az adatokat és jelentéseket az esetlegesen felmerülő nemkívánatos hatásokról. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint eddig nem tapasztaltak oltással összefüggésbe hozható súlyos következményt.

Influenza

Influenza

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium álláspontja szerint olyan betegség következtében, mely védőoltással megelőzhető, egyetlen halálesetnek vagy súlyos egészségkárosodásnak sem szabad előfordulnia.
Járvány idején nincs lehetőség további mérlegelésre.

Az idő fogy. A megoldás pedig itt van a kezünkben - csak élni kell vele, és be kell adni a védőoltást. Önmaga és a környezetében élők érdekében javasoljuk, működjön együtt az egészségügyi szervekkel a H1N1 influenza elleni oltási kampány sikere érdekében - adta hírül a két társaság. A közleményt dr. Schneider Ferenc az Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság elnöke, és dr. Ludwig Endre az Infektológiai Szakmai kollégium elnöke írta alá.

A H1N1 oltást végző 29 központ adatait itt találja térképen is:
H1N1-es oltóközpontok

Az oltás feltételeiről ebben az írásunkban talál részleteket!


*********************************************************************************************************

Olvasói pályázatunkra december 7-ig várjuk jelentkezésüket:

Hűséges olvasóinkat jutalmaznánk!
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag