Evészavar terheseknél - veszélyes!

Kövessen minket!

Azokon a várandós nőkön, akik bulimiások, egyéb depressziós tünet is felfedezhető, az egészséges terhesekhez képest. A norvég közegészségügyi intézet kimutatta, hogy a bulimiás várandósoknak alacsonyabb az önbecsülésük és elégedetlenebbek az életükkel, valamint a partnerükkel, a többi terheshez képest.

Magzatfejlődés

Magzatfejlődés

A bulimia nervosa kórosan nagy mennyiségű táplálék fogyasztásával, majd különböző módokon történő kompenzáló viselkedéssel (önhánytatással, kóros mennyiségű edzéssel, hashajtók szedésével) járó pszichoszociális betegség. Komoly egészségkárosító hatással bír, elsősorban a szervezet folyadék- és sóháztartásának felborulását okozza.

A terhesség és az evészavarok társulása komolyan árthat mind a babának, mind a mamájának. A norvég kutatócsoport 41 000 várandós nőt kérdezett ki az Anya-Gyermek Tanulmány keretei között, Knoph Berg vezetésével. 0,2 százalékuknál, azaz 96 nőnél diagnosztizáltak bulimia nervosát a terhességük első harmadában. Kétharmaduk már a terhesség kezdete előtt is bulimiáról panaszkodott. A bulimiás terheseknél megfigyelhető volt alacsonyabb önbecsülésük, valamint az, hogy kevésbé voltak elégedettek a párkapcsolatukkal. Továbbá a depresszió egyéb tüneteit is mutatták, az egészséges terhesekkel összehasonlítva.

"Sokan közülük huzamos ideig fizikai, vagy szexuális jellegű bántalmazást szenvedett el élete során, és kifejezett depressziós tüneteket ismertünk fel náluk. Az evészavarok, köztük a bulimia is nemcsak fiatal, hanem idősebb korban is előforduló betegség, azonban gyakran tinédzser korban bukkan fel. A nők között tízszer gyakrabban fordul elő az anorexia és a bulimia nervosa, mint a férfiak között. A norvég termékeny korú nők 0,3 százaléka anorexiás, 2 százaléka bulimiás, és 3 százalékuknak a túlzott evésből származó evészavar figyelhető meg."

Gerinctorna

További cikkek
Foglalj orvost!
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban szombaton délelőtt Zömében erősen felhős lesz az ég, helyenként szakadozhat fel a felhőzet, a köd, ködfelhőzet északon, északkeleten lassan oszlik fel.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag