Engednék az otthon szülést, de még nem támogatják

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Bár az egészségügyi törvény engedélyezi az otthon szülést, a szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégium eddig ellenezte, s ennek jegyében nem dolgozta ki a szükséges szabályokat. A Magyar Orvosi Kamara így több, az otthon szülésekben segédkező orvost is eltiltott szakmája gyakorlásától.
Hamarosan ténylegesen is legálissá válhat a törvény szerint eddig is engedélyezett otthon szülés. A miniszter felkérésére a szakmai kollégium ugyanis kidolgozza a szükséges szabályokat.
Bár az egészségügyi törvény engedélyezi az otthon szülést, a szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégium eddig ellenezte, s ennek jegyében nem dolgozta ki a szükséges szabályokat. A Magyar Orvosi Kamara így több, az otthon szülésekben segédkező orvost is eltiltott szakmája gyakorlásától.
Az otthon szülés kockázatainak mérséklése érdekében Mikola István egészségügyi miniszter kérésére a kollégium már 2002-ben kialakította azoknak a követelményeknek a rendszerét, amelyeknek meg kell felelniük az otthon szüléshez. Ennek során azonban az ÁNTSZ gyakorlatilag a kórházinál is szigorúbb minimumfeltételeket szabott, amelyeket otthon lehetetlen lett volna teljesíteni. Ezzel együtt évente 300 kismama otthon hozza gyermekét a világra.
Az egészségügyi tárca nemrég felkérte a kollégium két szakemberét a szakmai "menetrend" újbóli kidolgozására. Ha ez meglesz, nem lehet majd felelősségre vonni az ilyen szülésben közreműködő orvosokat. Az egyik felkért szakember, Rákóczi István, a Szent Imre Kórház osztályvezető főorvosa már korábban is azt mondta: normális szülésnél egy orvos jelenléte annyit jelent, mint ha egy tízéves gyereknek gyerekgyógyász orvost fogadnánk fel bébiszitternek. Vagyis fölösleges. Szerinte nemzetközi statisztikai adatok bizonyítják, hogy az alacsony kockázatú esetekben az otthon szülés és kórházi szülés kimenetele között semmi különbség sincs, ezért a nőknek meg kell adni a jogot arra, hogy válaszszanak, hogy hol szeretnék gyermeküket világra hozni.
A másik megbízott, dr. Csákány György szerint, még ha a szakma nem is támogatja ezt az alternatívát, megpróbálják kevésbé veszélyessé tenni a sokak által vállalt szülési formát.
- A szakmai kollégium korábban tiltotta, most a "tűrés" kategóriájába helyezte az otthon szülést. Összeállítjuk, melyek azok az esetek, amikor szakmailag elfogadhatatlan és veszélyes ez a megoldás. Ha például a baba várhatóan túl nagy vagy túl pici lesz, ha császármetszés, ikerterhesség várható, ha a mama beteg vagy 35 évnél idősebb, veszélyes lehet az alternatív megoldás. Ha mégis élnek vele, és a babának vagy az anyának baja esik, akár börtönbe is kerülhet, aki közreműködött a szülésben - mondja Csákány professzor, aki szerint az enyhülő szabályozás ellenére nehéz lesz majd orvost találni: miért vállalja ugyanis egy kolléga, hogy felelősségbiztosítás, megszokott háttér és felszereltség nélkül felügyelje a szülést?
Nyilván akadnak majd, eddig az illegalitásban is voltak, vállalkozók, a családok pedig annak örülhetnek, hogy kaphatnak mostantól törvényesen is orvosi segítséget.
(2007.09.12. 10:09)
Kun J. Viktória - Népszabadság
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag