Döntésre várnak Pécsen

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Bár a szülészeti ellátás körül kialakult probléma megoldható lenne Pécsett, ehhez azonban végre dönteni kéne.
Miután az előző vezető, dr. Szabó István professzor végleg távozott a szülészeti klinika éléről, az irányítást jövő héttől már a júniusban kinevezett új igazgató, Dr. Bódis József professzor veszi át, aki eddig a Baranya megyei kórház szülészetét igazgatta.
Az új intézmény vezetőnek azonban nem lesz könnyú dolga, mivel minél előbb meg kell oldania azokat a gondokat, amelyek február óta jellemzik a megye szülészeti-nőgyógyászati ellátását. A betegeket, szülő nőket, újszülötteket egyaránt érintő problémák akkor kezdődtek, amikor a struktúra váltás okán - a 98 százalékos kihasználtság ellenére - elvettek 33 ágyat a megyei kórháztól, s ezzel párhuzamosan 27 aktív helyet megszüntettek a klinikán is. A helyzetet az sem javította, hogy tavasszal Komlón és Siklóson is megszünt az aktív szülészeti ellátás.
Az említett redukció után azonnal világossá vált, hogy a két csökkentett ágyszámú szülészeti telephelyet (klinika, kórház) nem lehet külön működtetni. Amikor a minisztérium döntött a végleges szülészeti ágyak számáról, a két pécsi szülészeti egység összevonását már elve bekalkulálta - mondta lapunknak Dr. Bódis József professzor.
A szükséges és sürgős integrációról azonban a mai napig nem született konkrét döntés, ami a professzor szerint szándék, politikai akarat és nem feltétlenül pénz kérdése. Ennek tudható be, hogy a megyei kórház az integrációhoz való közeledés helyett, még mindig "keresztbe fekszik" .
Dr. Bódis József szerint naponta 5-10 szülés történik a kórházban, s előfordul, hogy nem tudnak mindenkit elhelyezni a szülőszobán. A zsúfoltsággal magyarázható az is, hogy három nap után haza kell küldeni a kismamákat az újszülöttekkel. Ezt pedig - érthető módon - senki nem fogadja kitörő lelkesedéssel. A professzor szerint a fentieknél nagyobb problémát jelent a szúfolt újszülött osztály, illetve, hogy a csökkentett kapacitás miatt a különböző nőgyógyászati betegségekkel kezelendők elhelyezése, miközben tartalék ágyakat is biztosítaniuk kell.
A professzor véleménye szerint annak nincs akadálya, hogy a korszerű megyei kórházban működjön tovább az integrált szülészeti ellátás, itt ugyanis el tudnánk helyezni 60 ágyat, csupán a neonatális centrum részére kellene egy megfelelő helyet keresni.
Kérdésünkre, hogy a két szülészet összevonásával mennyi álláshely szünne meg, az intézményvezető közölte: a számok már ismertek, öt szülész-nőgyógyász és 30 szakdolgozó státusza válik feleslegessé.
2007-06-25 12:29
Forrás: Weborvos Erdei Éva
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag