Dobogó sejtcsomók a mikroszkóp alatt - mi lesz velük?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az egészségügy átalakításával nívós kutatóhelyek is veszélybe kerülhetnek. Az Országos Gyógyintézeti Központ felszámolásával az ország egyik legnevesebb kutatóközpontját fenyegette a megszűnés. Most úgy tűnik, hogy túlélik az átszervezést, de komoly veszteségek árán.
A most felújított laboratóriumokban sejtbiológiai kísérletek, őssejt vizsgálatok folynak. A mikroszkóp alatt dobogó sejtcsomók őssejtekből kialakult szívizom szövetek, amelyek ugyanúgy elkezdenek ritmusosan összehúzni, mint ahogy a mi szívizmunk. Őssejtet tenyészteni kevés helyen tudnak a világban. A cél, hogy minél pontosabban megtudják, hogy ezeket hogyan lehet előállítani úgy, hogy ne hozzanak létre daganatot ami bizony az őssejteknél előfordulhat.
Sarkadi Balázs
Hamarosan eljuthatunk oda, hogy őssejteket ültethetünk a sérült szövetek helyére, mert ezek fölismerik a környezetet és ott kipótolják a szöveteket. Persze előbb ki kell dolgozni egy biztonságos és hatékony módszert rá - mondja Sarkadi Balázs akadémikus, a kutatóközpont vezetője. Óriási érték a tudományosan megalapozott köldökzsinór vérbank is. Nagy tárolóedényekben most már több száz köldökzsinór vérmintát tárolnak. A létrehozása 100 millió Ft-os nagyságrendbe került, és a kutatók a gyógyászati felhasználását remélik.
Az Országos Gyógyintézeti Központ megszüntetésével veszélybe került a mi telephelyünk is, de csatlakozhatunk az Országos Vérellátó Szolgálathoz. Az állami támogatás mindenképpen jelentősen lecsökken, több kutató is el fogja veszíteni az állását, de azt reméljük, hogy ki tudunk alakítani egy non-profit kutatóközpontot, ahol a cégek, és a kutatási támogatások segítségével vissza tudjuk majd szerezni azokat az embereket, akiket most elvesztünk. Most közel százan vagyunk, és körülbelül 40 ember fogja most elveszíteni az állását.
Fiatal kutatók jöttek haza a világ minden részéről, mert itthon akartak dolgozni. Ők általában magukkal hoztak kutatási támogatást is, De most elgondolkoznak azon, hogy mennyi itthon az esély, hogy stabilan lehessen dolgozni. Ha ezek a kutatóhelyek részben, vagy egészben felszámolódnak, akkor az ország éppen azt a magas szellemi képességet igénylő biotechnológiát, kutatási területet veszíti el, amely esélyt ad a fejlődésre. Arra, hogy ne egy alacsony szintű működésben kiszolgálóként legyünk Európa része. Ezen kívül a közvetlen gyakorlati alkalmazások hiányához is vezet. Ha ma pontosan tudunk diagnosztizálni egy daganatot, akkor sokkal pontosabban, sokkal hatékonyabban tudjuk kezelni. Tehát ez a személyre szabott orvoslásnak az alapja, a nagyon pontos diagnosztika. A másik terület a szervátültetés, a veseátültetéstől a csontvelő átültetésig. Ezt mind szolgálja ez a diagnosztikai és fejlesztő munka, amivel állandóan új esélyeket adhatunk az embereknek, hogy ezeket a nagyon súlyos betegségeket is úgy éljék túl, hogy egészségesek lehessenek. Minden lehetőség meglenne rá, hogy a hazai orvosi biotechnológia valóban nagyon komolyan fejlődjön, hiszen nagyon komoly európai támogatások érkeznek erre az országba. Ez a kormányzati szándék is, csak valahogy most nem sikerül érvényesíteni - fejezte be Sarkadi Balázs
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag