Családtervezés: nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A veleszületett rendellenességek elsődleges megelőzése óriási népegészségügyi jelentőséggel bír.

Magzatfejlődés

Magzatfejlődés
Fontos a rizikófaktorok kerülése már a tervezett terhesség előtt, és a 12. hétig, hiszen ez a várandósság legérzékenyebb, legsérülékenyebb időszaka. A dohányzást, és az alkoholfogyasztást, a fölösleges gyógyszerszedést kerülni kell - hívták fel a figyelmet a Első Közép és Kelet-Európai Konferencia a Prekoncepcionális Egészségről és a Veleszületett Rendellenességek Megelőzéséről című budapesti konferencián.

A családtervezés fogalmán legtöbben (köztük az orvosok is) még mindig a mennyiségi családtervezést értik, azaz elsősorban a nem kívánt terhességek kivédését. A gyermekszám szabályozása valóban kiemelt probléma a világban, ahol a népesség drámaian növekszik. Magyarországon azonban ellentétes problémával kell megküzdenünk, a népesség folyamatosan csökken. A nemzetközi összehasonlítást is lehetővé tevő úgynevezett teljes termékenységi mutató 1,3; míg latin-amerikai országokban 5 körül van. Általánosságban az jellemző, hogy a hazai párok kevés, de "tökéletes" gyermeket szeretnének.

A minőségi értelemben vett családtervezés Magyarországon több évtizedes múlttal rendelkezik, ebben túlzás nélkül a tudomány élvonalába tartozunk.
Az első, úgynevezett perinatális tanácsadás 1984-ben alakult, az akkor ismert valamennyi megelőzési módszert magába foglalta a veleszületett rendellenességek megelőzése érdekében. A Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartásának (VRONY) létrehozása úttörő modellnek számított, napjainkban is mintaként, hivatkozási alapként emlegetik.

A magyar családtervezési modell bizonyos értelemben mindmáig egyedülálló - ezt most is elismerték az Első Közép és Kelet-Európai Konferencia a Prekoncepcionális Egészségről és a Veleszületett Rendellenességek Megelőzéséről szóló konferencia külföldi résztvevői.
Az 1984 és 1999 közötti időszak tudományos vizsgálatainak eredménye egyértelműen bizonyította, hogy az a módszer, melynek folyamán folsav tartalmú multivitamint szednek a fogamzásra készülő nők, az idegcső-záródási betegségek (nyitott gerinc, koponyahiány) 90 százalékát kivédi. Ezeket a tapasztalatokat összegezve működik a Családtervezési Szolgáltatás.

Amniocentézis

Amniocentézis
Az újabb nemzetközi vizsgálatok más veleszületett rendellenességek kockázatcsökkenését is igazolták: közel felére csökkent a szív- és érrendszeri, valamint húgy-ivarrendszeri rendellenségek aránya, csökkent a végtaghiányos és egyes bélrendellenességek előfordulása, de a koraszülés veszélye is.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztálya komplex ellátást nyújt, mely a családtervezés mindkét értelmezését gyakorlattá teszi, tehát feladata a nem kívánt terhességek megelőzése, elsősorban a kamaszok szexuális felvilágosítása, konzultáció révén, ugyanakkor segíti az egészséges, szorongásmentes várandósságot a rendellenességek kockázatának csökkentésével.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag