Bábaszövetség: reális az otthon szülésről elkészült tervezet

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Budapest, 2007. november 23. (MTI) - Az otthon szülés szabályozásáról elkészült egészségügyi minisztériumi javaslat jól elkészített, reális tervezet, azonban a részletkérdéseket még át kell beszélni - mondta Vincze Katalin, az Országos Bábaszövetség elnöke pénteken Budapesten.
Az Egészségügyi Minisztérium épületében lefolytatott megbeszélésen a tárca, a bábaszövetség, illetve a nőgyógyász szakma képviselői tartottak egyeztetést az otthon szülés feltételeiről, valamint a szaktárca múlt héten elkészített tervezetéről.
Vincze Katalin a megbeszélést követően elmondta: a tervezetben egyaránt érvényesül az anya választási lehetősége és a biztonság. Kiemelte, hogy a bábák visszakapják régi kompeneciájukat, de magasabb képzettségi háttérrel.
Horváth Ágnes tárcavezető elmondta: a konzultáció során a tárca fenntartotta azt a véleményét, hogy csak tízéves gyakorlat után vezethet le valaki otthon szülést.
Az eredeti elképzelésekhez képest a tárca elfogadhatónak tartja azt a módosítást, hogy például a szülést levezető szakembernek (vagy bába, vagy szakorvos) komplikáció esetén be kell kísérnie a szülő nőt a kórházba, vagy ne csak a születést követő 24 órában kelljen rendelkezésre állni a szakembernek, hanem 5-10 napig, továbbá az is elfogadható, hogy a várandós gondozást is végezheti a majdan a szülést vezető orvos is - ismertette Horváth Ágnes. A tárca jövő hét péntekig várja a szakmától a javaslatokat, utána elkezdődhet a jogalkotási munka.
Csákány György, a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezetője azt mondta, maradtak olyan szakmai és jogi kérdések, amelyeket még át kell beszélni.
Hozzátette: vannak fenntartásai az otthon szüléssel kapcsolatban, de "egy liberális demokráciában mindenkinek joga van, akinek lehetősége van, megválasztani a saját életkörülményeit".
Az Egészségügyi Minisztérium múlt héten hozta nyilvánosságra a tervezett otthon szülést szabályozó tervezetét. A javaslat szerint az anya választhat majd, hogy szülésznő vagy szülész-nőgyógyász segédkezzen a szülésnél, előbbinek azonban rendelkeznie kell a megfelelő képzettséggel, gyakorlattal. Ugyanakkor két szakember jelenléte mindenképpen kötelező lenne, illetve értesíteni kellene a háttérkórházat, ha a szülés megindul. A képzési követelményeket a Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Intézet dolgozza majd ki, amely szervezet fél évet kap erre.
Az egészségügyi törvényben rögzítenék az anya önrendelkezési jogát, míg az egészségbiztosítási törvényben teremtenének lehetőséget arra, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza az otthon szülést.
A tárcavezető elmondta még, hogy kormányrendelet határozza majd meg az intézményen kívüli szülés részletes szabályait. Ebben a rendeletben fog szerepelni, hogy kik és milyen képesítéssel vezethetnek le otthon szülést. A miniszteri rendelet pedig a megfelelő szakmai feltételeket rögzíti, vagyis azt, hogy milyen esetekben engedélyezhető a kórházon kívüli szülés, illetve azon eszközök listáját is tartalmazza majd, amelyeknek rendelkezésre kell ilyenkor állniuk - közölte a politikus.
Magyarországon évente mintegy 500-600 gyerek jön a világra kórházon kívül.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag