Az AI visszautasítja a Vatikán abortusz-nyilatkozatát, cáfolja, hogy az abortuszt ösztönözné

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

London, 2007. június 14. (MTI) - Tisztségviselői korábbi nyilatkozatait megerősítve éles hangú hivatalos közleményben utasította vissza csütörtökön az Amnesty International azt az előző napi bejelentést, hogy a Vatikán megszünteti a szervezet támogatását annak abortuszügyben elfoglalt álláspontja miatt. Az AI egyben visszautasította, hogy pártolná az abortuszt.
A világ legnagyobb emberi jogi csoportjának csütörtöki londoni nyilatkozata szerint az AI cáfolja Renato Martino bíborosnak, az igazságosság és béke pápai tanács elnökének közlését a támogatás megszüntetéséről. Az Amnesty International ugyanis eddig sem fogadott el pénzt a Vatikántól, ahogy más államoktól sem fogad el anyagi támogatást az emberi jogi visszaélések elleni tevékenységéhez.
A közlemény szerint vallások sokaságához tartozó emberek milliói támogatják adományokkal az AI-t; ezek között vannak a katolikus hívők "szívesen fogadott adományai is".
Az állásfoglalás felidézi: Martino bíboros előző nap arra biztatta a katolikus hívőket, hogy vonják meg támogatásukat az AI-tól, mert az "az abortuszhoz fűződő jogok szószólója". Az Amnesty International azonban - amely mindig is szót emelt például a kényszerabortusz ellen - valójában az abortusz bűncselekményként történő meghatározásának eltörlését támogatja. Egyúttal védelmezi a nők azon jogát, hogy ésszerű időhatáron belül elvégeztethessék a terhesség-megszakítást, ha egészségük vagy emberi jogaik kerülnek veszélybe - áll a londoni nyilatkozatban.
Az AI az állásfoglalás szerint nem az abortuszt mint általános jogot pártolja, hanem a nők ahhoz fűződő emberi jogait, hogy félelemtől, fenyegetéstől és kényszertől mentesen kezelhessék a nemi erőszak és más súlyos emberi jogsértések következményeit; a szervezet egyébként nem alakít ki külön álláspontot arról, hogy helyes-e vagy helytelen az abortusz.
A nyilatkozat szerint az Amnesty International emberi jogi szervezetként szolidaritást vállal például azzal a dárfuri nemierőszak-áldozattal, akit - miután teherbe esett az "ellenségtől" - saját közössége is megbélyegez.
Az AI az emberi jogok, és "nem bizonyos teológiák" védelme mellett kötelezte el magát; e céljához "a törvényt és az államot, nem pedig Istent hívja segítségül" - áll a rendkívül éles hangú nyilatkozatban.
A szervezet felszólítja a katolikus egyházat, hogy ne forduljon el a szexuális erőszak következményeit szenvedő nőktől. Egyúttal toleranciára, az emberijog-védők, köztük az Amnesty International kifejezési szabadságának tiszteletben tartására ösztönzi a "katolikus vezetést", csakúgy, ahogy az AI is védelmezi a valláshoz fűződő jogokat - áll a csütörtöki londoni állásfoglalásban.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt észak felől tovább szakadozik, vékonyodik a felhőzet, de sokfelé mindig erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag