Aktívan öregen

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Vannak tabutémák, amelyekről (ál)szeméremből hallgatunk. Pedig fontos kérdések, milliókat érintenek, és nemcsak a bulvársajtó, hanem komoly tudományos lapok is foglalkoznak vele.
Legutóbb az időskori szexuális életről jelent meg nagy tanulmány a tekintélyes New England Journal of Medicine nevű amerikai orvosi szaklapban. A chicagói egyetemről Stacy Tesser Lindau és munkatársai kérdőíves módszerrel 3005 idősebb emberről gyűjtöttek adatokat.
Ezekből egyértelműen kiderült: egyáltalán nem kell leírni az idősebb generációt. Többségük a szexualitás terén (is) sokáig aktív marad. Az 57-64 éves korcsoportban az amerikaiak 73 százaléka, a 65-74 évesek 53 százaléka, és még a 76-85 éves korosztálynak is a 26 százaléka él rendszeresen nemi életet.
Betegségek, elsősorban a magas vérnyomás és a diabétesz, természetesen rontják a statisztikát. Ám amikor csak az egészséges (vagy legalábbis komoly betegségben nem szenvedő) idős populációt is górcső alá vetették, kiderült, hogy a nyugdíjas korosztály nemi aktivitása nem egyszerűen magas, hanem kifejezetten a fiatalokéhoz közelít: 57 és 85 éves kor között az egészséges férfiak 81 százaléka, a nők 51 százaléka él aktív szexuális életet. A nemek közötti jelentős különbség elsősorban azzal magyarázható, hogy a nők hosszabb ideig élnek, tovább lesznek özvegyek.
Persze az időskori szex terén is vannak problémák. Kiderült, hogy minden hetedik idősebb nemi életet élő gyógyszert, ajzószert használ. Megtörni látszik a szomorú időskort jellemező mondás: "ha az öregkor szépségeivel akarsz megvigasztalni, mutass legalább egyet..." Íme.

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag