A rejtőzködő limfóma - 3. rész

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  InforMed

(MTI-Press) - A limfóma - a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegség - időben megkezdett kezelése gyógyulást hozhat. Hazánkban évente mintegy ezer új esetet fedeznek fel, míg világszerte egy millióan élnek ezzel a betegséggel. A krónikus lefolyású betegség tünetei nem látványosak, és más, kevésbé súlyos kórokban is előfordulnak. Következő sorozatunkat a limfóma világnapja alkalmából tesszük közé.
Amikor sor kerül a sugárkezelésre, nagy energiájú röntgensugarakkal támadják a ráksejteket. Egy másik fázisban a ráksejteket - a csontvelőből vagy a vérből vett - egészséges őssejtekkel helyettesítik. A transzplantáció egyik fajtája az úgynevezett allogén eljárás, amelynek során a kemoterápia által elpusztított csontvelőt kell a megfelelő donortól kapott őssejtekkel pótolni. Ebből, optimális esetben, új csontvelő szövet épül föl a beteg szervezetében. Az autológ transzplantáció során a beteg saját véráramából - még a kemoterápia megtörténte előtt - összegyűjtött őssejteket ültetik vissza
A kezelés meghatározása döntően a szövettani jellemzőktől függ. Meg attól, hogy gyógyító, vagy fájdalomenyhítő céllal adják-e a kemoterápiás szereket. A "kemo" során adott gyógyszerek elpusztítják a ráksejteket, osztódási, sokszorozódási képességüket megzavarva.
Az utóbbi évek újdonsága: immunológiai hatású szerekkel, úgynevezett monoklonális ellenanyagokkal (antitestekkel) egészítik ki a terápiát. A laboratóriumban előállított antitestek a ráksejt felszínén felismerik az adott célt és hozzákapcsolódnak. Mindegyik csak egy fehérjét (antigént) képes felismerni. Miután a monoklonális antitest a célhoz kapcsolódott, megöli a ráksejtet és/vagy felriasztja az immunrendszert, hogy támadja meg az is a célt. Az antitestek toxinokat, illetve sugarat is célhoz tudnak szállítani. A hagyományos kemoterápia mechanizmusától eltérően az antitest a tumor felszínén lévő receptorokhoz kötődve, célzottan pusztítja a tumor sejtet, ezért nincs durva mellékhatása.
A daganat-, szövet-, vagy sejt-specifikus antitesteket 1997 óta alkalmazzák a gyógyításban. A célzottan tervezett és szelektíven ható antitest fokozza a kemoterápiás szer hatékonyságát. Nagyrészt a természetes immunrendszer védekező mechanizmusain keresztül fejti ki hatását, de közvetlen sejtölőnek is mondható. Minimális a mellékhatása - nincs hajhullás, nem károsítja a normális vérképzést, vagy az egyéb sejtek osztódását.
A szakemberek kimérának nevezik a rituximab elnevezésű hatóanyagot, mivel az valójában humanizált egér-eredetű antitest. Gátolja a sejtszaporodást, fokozza a programozott sejthalált. Az említett és a hasonló új készítmények képesek felismerni a daganatos sejtek bizonyos felszíni molekuláit. Ezekhez kötődve - többlépcsős folyamatban - elpusztítják a kóros sejteket. Ugyanakkor az ép vérképző sejtekre minimális hatással vannak.
A malignus limfómában és a krónikus myeloid leukémiában - döntően az új szerek hatására - javultak az életkilátások. Ha a hagyományos kemoterápiát célzott immunterápiával egészítik ki az agresszív (diffúz nagy B-sejtes) limfómák kezelésében jelentős (szignifikáns) a túlélés növekedése. A hatékonyság különösen a korai (lokalizált) megbetegedéseknél szembetűnő, itt 80% körüli, a fiatal betegeknél 85 százalékot meghaladó gyógyulás várható.
Miközben a kezelés elmaradása, vagy késlekedése tragikus következményekkel jár (a gyorsan előrehaladó betegség esetén pár hét késés a kór nagyfokú rosszabbodását, a kuratív célú kezelés eredményeinek jelentős romlását hozza), ezzel szemben, a már kezdettől alkalmazott kemo-immunoterápia hatására egyeseknél eltűnik a limfóma, vagy legalább is kisebbedik a daganat. A fenntartó kezelés akár 30 hónapos élettartam növekedéssel járhat.
Fazekas Erzsébet

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekA betegek több információt igényelnek a biohasonló készítményekről

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag