A petefészekrák kockázata

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Állandóan azt halljuk, hogy a melyik dolog, környezetei tényező, adottság vagy az életmód mennyivel növeli egyes rákok kockázatát. Esettanulmányokon keresztül bemutatjuk, hogy a nehezen kézzelfogható mutatók mit jelentenek a gyakorlatban. Petefészekrák kockázatelemzés, 2. rész.

A 46 éves Karen Weaver HR-es, Leedsben él férjével, két gyermekük van. 60 kiló, 170 centi magas, testtömeg-indexe 21.
Lányát 36, fiát 38 évesen szülte, fogamzásgátlókat 18 és 32 éves kora között szedett. Családjában nem volt még sem mell-, sem petefészekrák - bár találtak jóindulatú cisztát a mellében, fibromyalgiás, valamint izom- és ízületi fájdalmai vannak. PMS alatt erős fájdalmakat él át. Munkája miatt nincs sok ideje edzeni, ellenben vékony - próbál minden nap sétálni és heti egyszer jógázni.

Az ülő életmód is növelheti a petefészekrák kockázatát

Az ülő életmód is növelheti a petefészekrák kockázatát

A petefészekrák korai jelei

A petefészekrákot gyakran csendes gyilkosként is emlegetik, hiszen ritkán jár együtt komoly tünetekkel, illetve ezek a tünetek másra is utalhatnak. Ezért a daganatot gyakran túl későn veszik észre, amikor a gyógyítása már nagyon nehéz. Következzenek azok a tünetek, melyek erre a betegségre utalhatnak. Kattintson!

Mit mond az orvos? A fogamzásgátlók védik a női szervezetet a petefészekráktól, mivel megvédi a petefészket a rendszeres hormonáramlás hatásaitól. Az anyáknál is kisebb a petefészekrák esélye, mivel terhességük alatt kevesebb ovulációt éltek át.

Karen azonban nemcsak vékony (ami előny), hanem magas is, márpedig a 60 év feletti magasabb nőknél megnő a petefészekrák kockázata - legalábbis az Oxford University 2012-es kutatása szerint. 15 centis eltérés a magasságban 23 százalékkal növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Ezt egyébként azzal magyarázzák, hogy a hormonok - így az inzulinhoz hasonló növekedési faktorok - szerepet játszanak a rák kialakulásában. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha ha egy átlagos nőnek 1:50 az esélye a petefészekrákra, a nagyobb testmagasság miatt az esély 1:48-ra nő.

Vékony testalkatától függetlenül, Karennek többet kellene edzenie - az ülő életmód miatt ugyanis nemcsak a petefészekrák kockázata nő, hanem számos más betegségé is.

A rák esélye: 1:60.

Forrás: Daily Mail

A sorozat többi darabaja:
1. rész
2. rész
3. rész
4. rész

Foglalj orvost!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag