A női nemi hormon átalakítja a halakat

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A szennyvízzel a folyókba kerülő kis mennyiségű női nemi hormon elegendő arra, hogy egész halrajokat pusztítson el.
Az ösztrogén ezen kívül képes arra, hogy a hím halakat elnőiesítse. Erre az eredményre jutott egy kanadai-amerikai kutatócsoport, amely a PNAS című tudományos magazin online változatában publikálta tanulmányát.
A tudósok már korábban is beszámoltak arról, hogy a szennyvízben lévő hormonok, amelyeket a hagyományos tisztító berendezések nem tudnak teljes egészében kiszűrni, komoly károkat okoznak a környezetben.
"A nők normális körülmények között természetes ösztrogént választanak ki. A veszély azonban a mesterséges ösztrogénben van, amely a fogamzásgátló tablettákban található, és a szennyvíztisztítókban nem szűrhető ki teljesen", - állítja Karen Kidd biológus, a kutatócsoport vezetője. Ez az anyag képes arra, hogy elnőiesítse a hím halakat, amelyek aztán ugyanolyan fehérjéket állítanak elő, mint amilyeneket a nőstény halak, amikor ikrákat akarnak lerakni. A kutatók a hím halak heréjében találtak is ikrákat.
A tanulmány szerint csekély mennyiségű mesterséges ösztrogén is elegendő ahhoz, hogy ez a változás bekövetkezzen. Összhatását tekintve az átalakulás drámai, ugyanis az egész halpopuláció kipusztulhat. A kutatók a kanadai Ontario állam egyik kisebb zárt tavában folytatták vizsgálataikat és olyan mennyiségű mesterséges ösztrogént engedtek a vízbe, amennyi a tisztítatlan szennyvízben általában megtalálható. A kísérlet hét éven át tartott, és már az első esztendő után megállapították a kutatók, hogy a hím halak az ikra előállításához szükséges fehérjét termeltek. Egy év múlva a spermatermelés gyakorlatilag leállt, majd röviddel ezután a hím halak ikrákat raktak le.
A nőstényeknél azt figyelték meg a tudósok, hogy az átlagosnál sokkal több ikrát állítottak elő, de szexuális fejlődésük lelassult, ami azt jelentette, hogy a populáció többé nem volt képes szaporodni, vagyis a halak kipusztultak a tóból - írja a Die Welt Online.
2007-05-28 12:33
Forrás: MTI - Panoráma

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag