A marihuánát a magzat is megszívja

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az endogén kannabinoidok alapvető szerepet játszanak a fejlődő idegsejtek közötti kapcsolatok kifejlődésében - közölte az új kutatási eredményt a Science. A bejelentés a Svédországban dolgozó magyar orvosprofesszor, Harkány Tibor vezette nemzetközi kutatócsoporté.
Agyunkban az idegsejtek százmillióinak bonyolult kapcsolatrendszere határozza meg, hogy életutunk során képesek leszünk-e gondolkodni, emlékezni, mozogni vagy érzelmeinket kifejezni. A központi idegrendszer fejlődése során az egyes idegsejtek közötti kapcsolatok szerkezeti alapjai azonban egy meglehetősen rövid időszak alatt alakulnak ki. Egy idegsejt fejlődését, életben maradását és különféle agyi folyamatokban betöltött szerepét alapvetően az határozza meg, hogy képes-e felismerni megfelelő jövőbeni kommunikációs partnereit, és tud-e tartós, élettanilag megfelelő kapcsolatot teremteni velük. Az idegi kapcsolatok fejlődéséért kémiai szignálmolekulák időben és térben pontosan meghatározott jelenléte a felelős. Ezek a jelzőmolekulák mintegy utasítják az egyes idegsejteket, hogy melyik célsejtekkel lépjenek kapcsolatba, és melyeket kerüljenek el.
Harkány Tibor professzor és munkatársai felismerték, hogy a kender pszichoaktív hatóanyagához hasonló, de a szervezetünkben termelődő hatóanyagok, az endogén kannabinoidok fontos szerepet töltenek be az embrionális agy fejlődésében azáltal, hogy az idegsejtek közötti kapcsolatok kialakulását közvetlenül szabályozzák. Az, hogy ezek a molekulák közvetlenül hatnak az idegi kapcsolatrendszerek kialakulására a fejlődő agyban, klinikailag is nagy jelentőségűek, mert megmagyarázzák azokat a kulcsfontosságú sejtszintű folyamatokat, amelyek az anyai marihuánafogyasztás következtében kialakuló maradandó magzati agykárosodás hátterében állhatnak. (A terhesség alatti marihuánafogyasztás jelentősen növeli a maradandó tanulási és koncentrációs zavarok valószínűségét az utódokban.)
"Az agyfejlődés újabb alapvető folyamatát leíró eredményeink új utat nyithatnak azoknak a molekuláris elváltozásoknak a vizsgálatában, amelyek meghatározzák a magzati agy marihuána okozta károsodását, és lehetőséget adhatnak ezen elváltozások hosszú távú, hatékony terápiájára" - írja Harkány Tibor professzor az MTA.hu honlapon. (Ö. Z.)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +21 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szerdán délelőtt keleten pár órára kisüthet a nap, másutt az erősen felhős égből eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag