A koraszülötteknek kevesebb gyerekük lesz

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Magyar Orvosi Kamara

A koraszülöttek nagyobb valószínűséggel halnak meg gyerekkorban, felnőtt korukban pedig kevesebb gyermekük lesz, mint a normális időre születetteknek - állapította meg egy friss amerikai tanulmány.
A kutatás 1,16 millió norvégiai születési adatot dolgoztak fel az 1967 és 1988 közötti évekből, és egészen 2002-ig követték az ekkor születettek orvosi történetét. A vizsgáltak 5,2 százaléka volt a koraszülött.
A koraszülöttek között kicsivel több volt a fiú, mint a lány, ami nagyjából összhangban van azzal, hogy nagy átlagban több fiú születik, mint lány.
Koraszülésnek a tehesség 37. hete előtti szülést nevezik. A normális terhesség 40 hétig tart.
Ami a gyermekkori halálozást illeti, azt találták, hogy a 2 2-2 7 hétre született fiúk 1,33 százaléka halt meg 1-6 éves korában, és 1,1 százaléka 6-1 2 éves korában. Ez 5, 3-7 -szer nagyob halálozási kockázatot jelent a normál időre születettekhez képest. A koraszülött lányoknál még magasabb a gyermekkori halandóság. A 2 2-2 7 hétre született lányok 1,71 százaléka halt meg 1 és 6 éves kora között, ez csaknem 10-szer (9,7) több, mint a rendes időre születetteknél. A vizsgált norvégiai koraszülött lányoknál nem fordult elő halálozás a 6-1 2 éves korosztályban.
Az újszülött kisfiúk körében 24 százalékkal gyakoribb a csecsemőhalál, mint a kislányoknál. A fogamzás pillanatában ötödével több a fiú mint a lány, húsz évesen az arány kiegyenlítődik, de nyolcvan év fölött már alig él férfi - ennek okairól Czeizel Endre számolt be a hirado.hu-nak
A 2 8-3 2 hétre született fiúknál 2,5-szer volt magasabb a gyermekkori halálozás kockázata, mint a rendes időre születetteknél. A lányoknál ebben a kategóriában nem volt kimutatható eltérés.
A 2 2-2 7 hétre születettek felnőtt korukban kevesebb gyereknek adnak életet, mint a rendes terhességre születettek. A férfiaknál 76, a nőknél 67 százalék a valószínűsége annak, hogy kevesebb gyerekük lesz, mint a normál időre születetteknek. A 2 8-3 2 hétre születettek a szaporodási arányban kisebb mértékben maradnak el a rendes időre születettek mögött.
hirado.hu/MTI
(2008.03.26. 14:08)

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag