A hüvelyfertőzések és a szex

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

szexuális együttlét, gombás fertőzés, hüvelyfertőzés, bakteriális fertőzés

A hüvelyfertőzés nagyon gyakori probléma, okai és következményei körül azonban sok a félreértés. Gyógyítható betegség, ám a gombás és a bakteriális eredetű fertőzések más-más kezelést igényelnek.

Érdemes tehát tudnunk, mi a különbség a kettő között, mint ahogy azt is, hogy a megelőzésre is vannak eszközeink. Hogyan ismerhetjük fel, hogy a problémát baktériumok vagy gombák okozzák? Elkaphatjuk-e szexuális érintkezés útján ezeket a betegségeket? Milyen hatással lehet egy ilyen fertőzés a párkapcsolatra és a szexuális életre?

Mi okoz hüvelyfertőzést?

A hüvelyfertőzések nagyobb részéért baktériumok a felelősek: a hüvelyi folyással összefüggő panaszokkal orvoshoz fordulók döntő többsége bakteriális hüvelyfertőzéssel (bakteriális vaginózis) küzd. A gombás fertőzés (candidiasis) is igen gyakori betegség: az esetek mintegy harmada tartozik ebbe a kategóriába, becslések szerint a nők háromnegyede találkozik vele élete folyamán, és egyeseknél rendszeresen, évről évre visszatérő problémát okoz.

Honnan tudhatjuk, mi a baj?

A fertőzés legbiztosabb jele a hüvelyváladék jellemzőinek megváltozása: a szaga, színe, állaga mindkét fertőzésforma esetében eltér az egészségestől. A kellemetlen halszagú, jellemzően híg, homogén, tejszerű, fehér vagy szürkés színű, de áttetsző váladék bakteriális fertőzést valószínűsít. Ha pedig szagtalan, fehér színű, és állagában inkább morzsalékos, túrószerű hüvelyfolyást tapasztalunk, az gombás fertőzésre utal. Előfordul, hogy a bakteriális fertőzés más tünetet nem okoz, de bizonyos esetekben égő, kellemetlen érzés, valamint viszketés fordulhat elő. Ez az utóbbi két panasz a fájdalom és kivörösödés mellett a gombás hüvelyfertőzés gyakori tünete is. Mindkét típus következtében felléphet szex közben érzett fájdalom.

A bakteriális hüvelyfertőzés nem nemi úton terjed, bár a fokozott nemi aktivitás hajlamosít a betegségre

A bakteriális hüvelyfertőzés nem nemi úton terjed, bár a fokozott nemi aktivitás hajlamosít a betegségre

Nemi úton terjednek?

Sokakat foglalkoztat, hogy szexuális érintkezés során átadhatók-e ezek a fertőzések. A bakteriális fertőzés esetében a válasz: nem. Az okozza, hogy felborul a hüvely baktérium-összetételének egyensúlya: a védelmet jelentő lactobacillusok aránya lecsökken, így romlik a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Jellemzően a gombás hüvelyfertőzés sem nemi úton terjedő betegség: hátterében az áll, hogy a hüvelyben normál körülmények között is jelenlévő gombák túlszaporodnak. Más szóval igen alacsony a valószínűsége, de előfordulhat, hogy a partnertől kaptuk, és át is adhatjuk neki; a pár férfitagjának azonban általában nincsenek tünetei. Ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy a fokozott szexuális aktivitás, illetve a szabados nemi élet bizonyítottan hajlamosít e betegségek megjelenésére.

Hogyan kezelik? Kezelés alatt engedélyezett-e a szex?

Bakteriális fertőzésnél antibiotikum, gombás fertőzésnél gombaellenes gyógyszer a terápia alapja. Ezek mellett mindkét esetben elengedhetetlen a hüvelyflóra regenerálását elősegítő készítmények alkalmazása: ezek a szerek ugyanis helyreállítják a hüvely savas pH-ját, így segítik a védekezést, gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően csillapítják a panaszokat, és támogatják mind az antibiotikum antibakteriális hatását, mind a gombaellenes gyógyszer eredményességét. Visszatérő panaszok esetén mindkét esetben célszerű a partnert is kezelni. Amíg a kezelés tart, tanácsos kerülni a nemi érintkezést. Ha mégis sor kerülne rá, óvszerrel történő védekezés javasolt, de nem árt tudni, hogy ez viszont árthat a hüvelyflórának.

Mit tehetünk a megelőzésért?

A szexuális higiénia szem előtt tartása mellett nagyon fontos szerepet játszanak a megelőzésben az említett, hüvelyflóra-regenerálást szolgáló készítmények. A hüvely baktériumállományára számtalan tényező - hormonális változások, higiénés szokások, káros szenvedélyek, stressz, más betegség elhúzódó antibiotikum-kezelése - hatással lehet. A hüvely természetes baktériumflóráját regeneráló szerek komoly segítségünkre lehetnek e fontos szervünk egészségének megőrzésében, a fertőzések kiújulásának megelőzésében.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Apostol Éva
bőr-nemigyógyász-kozmetológus szakorvos
Kérdezek tőle

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag